НОИ изготви актюерски доклад за периода 2012 – 2060 г.

НОИ изготви актюерски доклад за периода 2012 – 2060 г.

Националният осигурителен институт изготви актюерски доклад за периода 2012-2060 г., който представлява оценка на текущото и бъдещото финансово състояние на държавното обществено осигуряване.

Основната цел на доклада е да се информират вземащите решения и обществеността за бъдещото финансово състояние на фондовете на държавното обществено осигуряване в контекста на настоящото пенсионноосигурително законодателство. В документа е направена прогноза на приходите от осигурителни вноски и разходите за пенсии и краткосрочни обезщетения за периода от 2012 г. до 2060 г., въз основа на определени демографски и макроикономически допускания, като отчетената 2011 г. е избрана за базова година. В прогнозата са включени последните промени в пенсионноосигурителното законодателство, които са влезли в сила след 2010 г. и са действащи към края на 2012 г.

Актюерският доклад се състои от пет части, включващи описание на социалноосигурителната система, финансово състояние и основни показатели, характеризиращи финансовата стабилност на ДОО в дългосрочен план, основни допускания и резултати от базовия вариант на прогнозата за приходите и разходите на ДОО за периода 2012-2060 г.

Предвид специфичния характер и периода, за който се отнасят, резултатите от дългосрочните прогнози в голяма степен зависят от използваните допускания и не трябва да се приемат като предвиждане за точни стойности за всяка отделна година. Те по-скоро могат да служат за индикатор на бъдещи тенденции и ориентир при вземане на управленски решения.

„Актюерски доклад 2012 г.” е публикуван на интернет страницата на институцията, в рубрика „НОИ”, раздел "Статистика и анализи” - “Анализи”.