Председателят на парламента Цвета Караянчева постави въпроса за безвизови пътувания за българските граждани на срещата си с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Раян

Председателят на парламента Цвета Караянчева постави въпроса за безвизови пътувания за българските граждани на срещата си с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Раян

Председателят на парламента Цвета Караянчева постави въпроса за безвизови пътувания за българските граждани на срещата си с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Раян.  Народното събрание е готово да работи за постигането на тази цел, за което разчитаме и на Конгреса на САЩ, отбеляза Цвета Караянчева. Това ще бъде в съответствие със стратегическото партньорство между нашите две страни и с приноса на България към общата отбрана и борбата срещу тероризма, подчерта още председателят на българския парламент.

Цвета Караянчева потвърди, че присъединяването към програмата за освобождаване от визи е приоритет за България. Готови сме да продължим да полагаме съвместни усилия за осигуряване на по-пълна информация за изискванията за получаване на американска виза, процеса на кандидатстване, особеностите на Програмата за безвизовите пътувания и имиграционното законодателство на САЩ като цяло, добави тя.

Възможностите за активизиране на парламентарното сътрудничество със САЩ и за привличане на повече американски инвестиции в България бяха също сред обсъдените теми по време на разговора.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че посещението през миналата година на делегация на Конгреса на САЩ, водена от съпредседателя на групата за приятелство с България Джо Уилсън, е допринесло за задълбочаването на парламентарния обмен между двете страни. Смятам, че групите за приятелство в Народното събрание на България и в Конгреса на САЩ осигуряват необходимата платформа за развитие на парламентарния диалог, подчерта Цвета Караянчева.

Привличането на американски инвестиции е сред основните приоритети в усилията ни за активизиране на двустранното сътрудничество в икономическата област, технологиите и електронните услуги, посочи председателят на Народното събрание. Като области със значителен потенциал Цвета Караянчева отбеляза секторите на информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси, машиностроенето, електротехниката и електрониката.

Председателят на Народното събрание и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова участват във Вашингтон в Глобалната парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд.