Представители на държавните институции, на неправителствени организации и експерти обсъдиха в парламента възможните решения за намаляване на агресията в обществото

Представители на държавните институции, на неправителствени организации и експерти обсъдиха в парламента възможните решения за намаляване на агресията в обществото
Представители на държавните институции, на неправителствени организации и експерти обсъдиха на кръгла маса в Народното събрание възможните решения за намаляване и противодействие на агресията в обществото. Дискусията беше инициирана от народните представители проф. Георги Михайлов, д-р Даниела Дариткова, д-р Нигяр Джафер и Явор Нотев.

Насилието в обществото не се е увеличило, но картините на насилие са по-достъпни и формите на агресивно поведение са повече и по-цинични, такова мнение изразиха експерти на форума.

Телевизията показва предимно насилие, новинарските емисии обръщат най-голямо внимание на новините с голямо насилие, картините на насилие са по-достъпни и ние погрешно надценяваме насилието, каза завеждащата Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска" проф. Вихра Миланова. Според нея трябва да се заложи на превенцията.

Смело мога да кажа, че едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20-30 години, имаме обаче впечатление, че съвременните деца са по-агресивни, защото формите на агресия са по-различни, повече и по-цинични, каза криминалният психолог Росен Йорданов. По думите му проблемът с агресията не е на децата, а е на възрастните.

В рамките на дискусията като проблем бяха очертани липсата на образование, социалното неравенство, високият миграционен индекс и отчуждението между хората в ерата на най-големите възможности за комуникация. Друг проблем е липсата на респект към институциите от страна на гражданите. Изказано бе мнение, че липсва доверие между родители и учители. Беше отбелязана и ролята на медиите за показването на модели на подражание, които не са позитивни. Според експерти в системата на висшето образование има необходимост от часове по комуникативни умения.

Водещи новини

Времето