Евроинтеграцията на Западните Балкани е не просто основен външнополитически приоритет, тя е важна за всички сектори в България, заяви Екатерина Захариева пред депутатите от комисиите по европейските въпроси и по външна политика

Евроинтеграцията на Западните Балкани е не просто основен външнополитически приоритет, тя е важна за всички сектори в България, заяви Екатерина Захариева пред депутатите от комисиите по европейските въпроси и по външна политика
Европейската интеграция на Западните Балкани е не просто основен външнополитически приоритет, тя е важна за всички сектори в България, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на дискусия, организирана от комисиите по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и по външна политика на Народното събрание. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва във форум в парламента на тема „Европейска интеграция, регионално сътрудничество и свързаност на Западните Балкани – приносът на Българското председателство“.

Вицепремиерът подчерта, че темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани е по-дългосрочна и не се изчерпва само с периода на Българското председателство на Съвета на ЕС. България никога няма да е достатъчно силна и просперираща, ако нашите съседи не са членове на демократичното семейство, в което сме ние, заяви Екатерина Захариева. Тя благодари на председателите на парламентарните комисии за инициативите им да организират дискусии с различни участници по темата, както и за активността и подкрепата им за това да има проспериращи, стабилни и демократични Западни Балкани. По думите й обаче най-голямата работа по присъединяване трябва да свършат правителствата на страните от Западните Балкани, на които България е готова да окаже сътрудничество във всички сфери.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че чрез срещите и дискусиите по повод предстоящото Българско председателство и конкретно по темата Западни Балкани народните представители постепенно навлизат в дълбочина и стигат до конкретните неща, които имат желание да бъдат постигнати. 

За „Проекти и инициативи за задълбочаване на регионалното сътрудничество и подобряване на свързаността (транспортна, комуникационна, инфраструктурна и енергийна) в Югоизточна Европа – роля и участие на България“ информация беше представена от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов и заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. В дискусията участваха представители на Обществения съвет към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове - експерти по европейска интеграция, външна политика и сигурност, представители на академичните среди, синдикални и работодателски организации, неправителствени и студентски организации, институции и фондации, работещи по въпроси, свързани с Европейския съюз.

Форумът беше излъчен в реално време в интернет страницата на Народното събрание.