По време на Българското председателство на ЕС балканските въпроси ще получат добра проекция, която ще бъде видна и за Европа, е мнението на председателите на парламентите на България и Гърция

По време на Българското председателство на ЕС балканските въпроси ще получат добра проекция, която ще бъде видна и за Европа, е мнението на председателите на парламентите на България и Гърция

По време на Българското председателство на ЕС балканските въпроси ще получат добра проекция, която ще бъде видна и за Европа, е мнението на председателите на парламентите на България и Гърция. Председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис е на официално посещение в България. Той произнесе слово в пленарната зала на българския парламент и разговаря с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

С успешното и ползотворно сътрудничество между България, Гърция и Румъния се слага началото на балканска група в рамките на единния ЕС, подчерта в изявление пред журналисти председателят на българския парламент. Димитър Главчев посочи, че трите страни са ядрото на бъдеща балканска група предвид европейската перспектива на Западните Балкани, която е определена за основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС.

На разговора с гръцкия ми колега със задоволство отбелязахме великолепните отношения между двете страни, откроихме общи проблеми, които изискват и общи решения, отбелязахме и отличните отношения между нашите народи, отбеляза Димитър Главчев. Задължение на политиците е, когато между два народа има свързаност, те поне да не й пречат, а що се отнася до България и Гърция политиците помагат да има по-тесни връзки, посочи председателят на Народното събрание. По думите му емблема на такава свързаност е последното споразумение за мултимодален транспортен коридор, който свързва Дунав, започвайки от Русе, минава през Черно море при Варна и стига до Александруполис, Кавала и Солун.

По повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС отбелязах голямата отговорност и чест, която има България, да се превърне в център на Европа за първите шест месеца на 2018 г., посочи Димитър Главчев. По думите му това ще даде допълнителни възможности за превръщането й в регионален център. Балканските въпроси ще получат добра проекция в София, която да бъде видна и за Европа, добави председателят на българския парламент.

Председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис отбеляза, че на срещата са били обсъдени предстоящото българско председателство на ЕС, кризата в ЕС и перспективите за развитие на Съюза. Днес ние правим малка стъпка в големия поток политики за бъдещето на ЕС, която следва коловоза, начертан от визитите на ниво президенти и срещата на министър-председателите във Варна, заяви той. Гърция е 10-тата страна-членка на ЕС и имаме натрупан много богат полезен, но и негативен опит, посочи председателят на гръцкия парламент. Николаос Вуцис изрази надежда, че ще бъде постигнат консенсус за една Европа, в която принципите, правилата и регламентите ще важат не избирателно, а за всички, Европа, в която ще цари съгласие на високо политическо ниво, подплатено с принципите на демократичността, за Европа, която ще осъществява не само икономически, но и социални конвергенции.

Не само България и Гърция, но и останалите балкански страни, имат достатъчно преимущества, така че техните гласове да бъдат чути и да могат да осъществяват политики в ЕС, смята председателят на гръцкия парламент. България и Гърция представляваме стабилен полюс в нашия регион, полюс и на стабилност, и на човечност и чувствителност, що се отнася до приемането на мигрантските потоци, подчерта той.

„Много благодаря за изключителната чест да приветствам депутатите от българския парламент. Заедно правим малка крачка в големия общ ход към бъдещето на Балканите и на нашите народи в рамките на един ЕС, който ще се променя, извършвайки социални конвергенции, равнопоставени демократични отношения, сигурност и мир”, написа председателят на Камарата на депутатите на Гърция в почетната книга на Народното събрание.

Николаос Вуцис положи венец пред паметника на Незнайния войн. След това гостът и председателят на Народното събрание Димитър Главчев посетиха храм-паметника „Свети Александър Невски”.

В програмата на официалното посещение на председателя на гръцкия парламент са предвидени срещи с президента на Република България Румен Радев и вицепремиера Томислав Дончев.

Водещи новини

Времето