България ще изведе евроинтеграцията на страните от Западните Балкани като приоритет за ЕС

България ще изведе евроинтеграцията на страните от Западните Балкани като приоритет за ЕС
България ще изведе евроинтеграцията на страните от Западните Балкани като приоритет за целия ЕС. Това становище изразиха председателите на парламентарните комисии по външна политика и по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Джема Грозданова и Кристиан Вигенин по време съвместно заседание на двете комисии с посланиците на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и на Черна гора. В него участва и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно със заместник-министрите на външните работи.

Интеграцията на страните от Западните Балкани трябва е изведена като специален фокус на Българското председателство на Съвета на ЕС, заяви на срещата Джема Грозданова. Тя подчерта, че подкрепата за държавите от Западните Балкани следва да продължи и в рамките на следващите председателства.

Председателят на Комисията по външна политика съобщи, че ускоряването на процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС ще бъде основна тема на Интерпарламентарната конференция за Обща външна политика и политиката за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана на 16 и 17 февруари 2018 г. в София. Ще предложим този форум да приключи с приемане на документ. Той може да послужи като добра основа за срещата на високо равнище Западни Балкани-ЕС, която ще се проведе в София през май 2018 г.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин заяви, че България подхожда изключително сериозно към един от най-важните приоритети на предстоящото председателство на ЕС. Има много широко съгласие сред всички политически сили, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е не просто приоритет за председателството, а приоритет на държавата ни, подчерта той.

Българският парламент е показал своята съпричастност към процеса на разширяване на ЕС, ще продължи да го прави и днешната дискусия е един от начините да покажем нашата ангажираност, посочи Кристиан Вигенин. Предстои следваща среща на народните представители от двете комисии с представители на изпълнителната власт, за да се очертае какво би могло да бъде постигнато по време на Българското председателство, уточни той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че интеграцията на Западните Балкани е основен и дългосрочен приоритет, който трябва да продължи да се изпълнява. Тя съобщи, че има уверение от следващите три страни, които ще поемат председателството на ЕС, че тази тема ще продължи да бъде във фокуса на тяхното внимание.

Водещи новини

Времето