С превенция се постига по-добро здраве и качество на живот, които гарантират бъдещето на всяка нация, заяви Даниела Дариткова на кръгла маса по въпросите на ваксинопредотвратимите заболявания

С превенция се постига по-добро здраве и качество на живот, които гарантират бъдещето на всяка нация, заяви Даниела Дариткова на кръгла маса по въпросите на ваксинопредотвратимите заболявания
С превенция се постига по-добро здраве и качество на живот, които гарантират бъдещето на всяка нация. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания”. Дискусията, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, беше организирана от Българското сдружение по иновативна медицина.

Откриването на ваксините е едно от най-големите постижения на медицината през последните сто години, подчерта при откриването на форума д-р Даниела Дариткова. Те дават възможност да спрем заразните заболявания и да заложим един „златен” стандарт за постигане на по-добро обществено здраве, подчерта тя и изрази надеждата си, че ще се очертае перспектива за развитието на профилактиката на заразните болести в България.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова посочи, че актуалното състояние на ваксинопрофилактиката у нас е съотносимо с останалите европейски страни. По думите й превенцията е задължителен елемент от правилното функциониране на здравната ни система. България има съвременен имунизационен календар и липсата на тежки заразни заболявания се дължи на прилагането на мащабна имунопрофилактика през последните петдесет години, допълни заместник-министърът на здравеопазването.

Светлана Йорданова подчерта силната политическа ангажираност на институциите в процеса по осигуряване правото на всички и най-вече на децата да получат качествена, безопасна и надеждна защита от ваксинопредотвратими заразни заболявания.

Рутинното имунизиране е трамплинът за добро здраве през целия живот, каза представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила. Според него основните пречки за устойчиво имунизационно покритие са недостатъчният брой ваксини, неравностойният достъп до такъв тип услуги, както и колебанията на родителите за необходимостта от поставяне на ваксина. В рамките на форума Скендер Сила добави, че следващата Европейска имунизационна седмица ще се чества в периода 23 – 29 април 2018 г. (

В кръглата маса участваха заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, народни представители, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, представители на държавните институции, на съсловни професионални и пациентски организации, водещи специалисти и експерти. Сред обсъдените теми бяха съвременните тенденции и предизвикателствата в профилактиката на заразните заболявания в България и в Европейския съюз и тяхната превенция.

Водещи новини

Времето