Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Димитър Главчев беше избран за председател на 44-тото Народно събрание

Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Димитър Главчев беше избран за председател на 44-тото Народно събрание

Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Димитър Главчев беше избран за председател на 44-тото Народно събрание. 157 народни представители подкрепиха кандидатурата му и 81 се въздържаха.

Димитър Главчев е народен представител последователно в 41-вото, 42-рото и 43-тото Народно събрание. Заместник-председател е на 43-тия парламент. Бил е заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на парламентарни комисии.

Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединение, заяви Димитър Главчев, след като беше избран за председател на парламента.

Важно е да намираме решения по приоритетни сфери, като здравеопазване, образование, социални дейности и сигурност, посочи той.

Димитър Главчев отбеляза, че гласуваното доверие от страна на избирателите задължава народните представители да работят по дневен ред, който избирателите им диктуват, независимо за кого са дали своя глас.

Очакват ни важни моменти, приоритетни законодателни решения, за които съм сигурен, че ще намерим общ език, каза още той.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Цвета Караянчева от ПГ на ПП ГЕРБ, Валери Жаблянов от ПГ „БСП за България”,  Явор Нотев от ПГ на „Обединени патриоти”, Нигяр Джафер от ПГ на ДПС и Веселин Марешки от ПГ на ПП Воля.


СЛОВО
на г-н Димитър Главчев при избирането му за председател на 44-тото Народно събрание

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми господин Премиер,
Уважаема г-жо Вицепрезидент,
Ваше светейшество,
Уважаеми представители на религиозните общности,
Господа министри,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Уважаеми гости,

Днес сме тук по волята на повече от 3 милиона български избиратели. Обединява ни гласуваното ни на 26 март доверие. То ни задължава, като представители на всички избратели, в този динамичен, променящ се свят, да работим по дневния ред, който те ни диктуват. Независимо за кого са дали своя глас, българските граждани ясно и категорично поставиха своите изисквания към нас, като законодатели. Затова е важно да работим и да намираме решения по приоритетни сфери като образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност.

Изправени сме и пред значим за страната момент – Европа е на кръстопът, а на България й предстои председателството на Европейския съюз. Време, в което трябва да се утвърдим като сигурен партньор. В процеса на подготовката решаващо значение има това парламентът да продължава да работи открито и прозрачно, което ще позволи на гражданите да участват отблизо в процеса на вземането на решения.

Вярвам, че ключова дума в работата на това Народно събрание ще бъде «обединението». Спомнете си какво пише и на сградата. Очакват ни важни моменти, приоритетни законодателни решения, по които съм сигурен, че ще намерим общ език.

Искам също така да Ви благодаря за доверието, което ми оказахте. Подхождам с дълбокото съзнание за голямата отговорност, която носим пред нашите избиратели. Нека си пожелаем заедно и достойно да защитаваме принципите на парламентаризма. Тук е мястото да  припомним, че преди броени дни отбелязахме годишнина от приемането на Търновската конституция. Документът, който заложи демократичното функциониране на съвременната българска държава.

Позволете ми да завърша с една моя любима мисъл на големия наш политик, държавник и финансист Атанас Буров: «Аз продължавам с риск да мина за старомоден политик да имам дълбока вяра в демокрацията, в националната демокрация и парламентаризма. И най-голямата моя вяра произхожда от едно – че тя е режим, който сам себе си лекува, че тя има гъвкавост, всичката приспособимост, за да може да отговори на най-разнообразните и най-променчивите нужди на един народ.»

Благодаря ви за вниманието!