Народните представители от 44-тото Народно събрание положиха тържествено клетва

Народните представители от 44-тото Народно събрание положиха тържествено клетва

Народните представители от 44-тото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Най-възрастният народен представител Тома Томов откри първото заседание на новоизбраното 44-то Народно събрание. Той призова депутатите да затворят очите си и да погледнат със сърцата си, за да се върнат назад в историята и да си спомнят Оборищенското събрание. По думите му в него са участвали хора, които не мислят за кариера, не сключват сделки и не правят компромиси. Трябва най-сетне да оправим дома си, да има благоденствие, да дойдат златните години и да върнем децата си тук, посочи той и добави, че не е достатъчно само навън да са цъфнали дърветата, а трябва под тях да няма мъка и отчаяние.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На тържественото заседание изявления направиха представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Димитър Главчев беше избран за председател на 44-тото Народно събрание. 157 народни представители подкрепиха кандидатурата и 81 се въздържаха.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Цвета Караянчева от ПГ на ПП ГЕРБ, Валери Жаблянов от ПГ „БСП за България”,  Явор Нотев от ПГ на „Обединени патриоти”, Нигяр Джафер от ПГ на ДПС и Веселин Марешки от ПГ на ПП Воля.

Депутатите отмениха Великденската си ваканция и приеха решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на предишното Народно събрание.

Сред гостите на тържественото заседание бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите председатели на парламента Александър Йорданов, Благовест Сендов, Борислав Великов, Михаил Миков, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.