Перспективите за задълбочаване на търговско-икономическите връзки и българското председателство на ПСЮИЕ обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и словенският вицепремиер Карл Ерявец

Перспективите за задълбочаване на търговско-икономическите връзки и българското председателство на ПСЮИЕ обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и словенският вицепремиер Карл Ерявец
Перспективите за задълбочаване на търговско-икономическите връзки между България и Словения и българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) бяха сред акцентите на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с вицепремиера и министър на външните работи на Словения Карл Ерявец. Словенският вицепремиер е на двудневно официално посещение в София за участие в Срещата на върха на ПСЮИЕ.

Двустранните отношения между България и Словения са отлични, между двете страни няма открити въпроси, което е добра основа за активизиране на парламентарния диалог и предпоставка за продължаване на доброто съвместно сътрудничество по регионални въпроси и инициативи, отбеляза на срещата председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и Словения ще бъдат сред акцентите в разговорите по време на предстоящото официално посещение в София на председателя на Държавното събрание на Словения Милан Бърглез.

Председателят на Народното събрание подчерта, че регионалното сътрудничество е основен приоритет за българския парламент и добави, че в това отношение изключително важно е партньорството в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Цецка Цачева благодари на словенския вицепремиер за доброто участие  и представяне на Словения по време на българското председателство на Процеса. Като страна-член на ЕС България работеше за повишаване на видимостта на Процеса като водещ политически формат на регионално сътрудничество сред институциите на ЕС и в частност на Европейския парламент, добави тя.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Словения Карл Ерявец определи българското председателство на ПСЮИЕ като много успешно. Той подчерта, че то съвпада и с отбелязването на 20-ата годишнина от началото на този процес, който е иницииран от България. Когато Словения поеме председателството на ПСЮИЕ, ще продължи да работи по темите, приоритетни за българското председателство, което ще осигури приемствеността и устойчивостта на Процеса, посочи Карл Ерявец.

Отношенията между България и Словения са приятелски, но трябва да продължаваме да се стремим да ги поддържаме и да ги задълбочаваме, подчерта Карл Ерявец. Той заяви, че има голям потенциал за развитието и задълбочаването на търговско-икономическите отношения между двете страни. Принос за това ще има и откритото вчера в София почетно консулство, добави словенският външен министър.

Убедена съм, че откриването на почетно консулство на Словения в София ще допринесе за активизирането на двустранните отношения в различни области и ще доведе до задълбочаване на търговско-икономическите връзки между България и Словения, посочи на срещата председателят на Народното събрание.

Времето