Има добра основа за развитие на контактите между ПА на ПСЮИЕ и Европейския парламент, заяви Цецка Цачева пред участниците в заседанието на Постоянния комитет на Асамблеята в София

Има добра основа за развитие на контактите между ПА на ПСЮИЕ и Европейския парламент, заяви Цецка Цачева пред участниците в заседанието на Постоянния комитет на Асамблеята в София
Има добра основа за развитие на контактите между Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ) и Европейския парламент, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в заседанието на Постоянния комитет на Асамблеята. На него Цецка Цачева, която в момента е и президент на ПА на ПСЮИЕ, информира за срещата на парламентаристи от Асамблеята с Комисията по външни работи на Европейския парламент.

Основната цел на разговора беше да направим по-видима нашата Асамблея сред европейските институции и да поставим проблемите на региона във фокуса на вниманието на външната комисия на ЕП, подчерта председателят на Народното събрание. Цецка Цачева уточни, че институционализирането на отношенията между ПА на ПСЮИЕ и ЕП се базира на учредителната  декларация на Асамблеята, приета през 2014 г. в Букурещ. Убедена съм, че наша цел занапред ще бъде да укрепваме тези връзки, защото има пълно сходство във вижданията ни за това как следва да се развиват контактите между ПА на ПСЮИЕ и ЕП, добави тя.

Според председателя на Народното събрание задълбочаването на сътрудничеството с ЕП ще позволи проблемите на Югоизточна Европа да бъдат по-добре чути, познати и включени в дневния ред на европейските институции. Държим това сътрудничество да не остане еднократен акт, а да се развива като процес и да прерастне в система от контакти между ПА на ПСЮИЕ и ЕП, добави Цецка Цачева.

Сред акцентите в разговора на парламентаристите от Югоизточна Европа в Брюксел са били миграционните процеси и произтичащите от това задължения не само към държавите от региона, но и към техните парламентаристи с оглед необходимостта от законодателна рамка по отношение на борбата с тероризма, миграцията и бежанската вълна. Енергийната и транспортната свързаност на държавите от Югоизточна Европа с акцент върху нейния икономически резултат, синхронизирането на законодателствата на националните парламенти с правото на ЕС, също са били сред обсъдените теми.

На заседанието си на 14 май 2016 г. в София членовете на Постоянния комитет на ПА на ПСЮИЕ приеха проект за дневен ред на предстоящата пленарна сесия на Асамблеята, проект на декларация и проект на работна програма на организацията за 2016-2017 г.

Водещи новини

Времето