Комисията по образованието и науката учредява награда за добро сътрудничество между музей и училище

Комисията по образованието и науката учредява награда за добро сътрудничество между музей и училище
Комисията по образованието и науката учредява награда за добро сътрудничество между музей и училище. Това заяви председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова при откриването на кръгла маса „Училището в музея, музеят в училището“.

Предвижда се наградата да бъде присъждана ежегодно, като поощрение ще получават учителите, които допринасят за доброто сътрудничество с културни институти, уточни Милена Дамянова. Тя изрази надежда присъждането на тази награда да се превърне в традиция на комисиите по образование в Народното събрание.

При откриването на кръглата маса, която е организирана от Комисията по образованието и науката, Милена Дамянова подчерта, че сътрудничеството между училища и музеи в момента се дължи единствено и само на индивидуалните усилия на отделни учители, училища или музеи. Няма обща национална политика, не са създадени възможности, които да направят тази практика дългосрочна и постоянна, заяви тя. Председателят на парламентарната комисия по образованието уточни, че в общата политика трябва да бъдат включени и библиотеките, галериите и читалищата. Милена Дамянова отбеляза, че може да бъде въведено задължение за провеждане на часове по история и литература в музеите, библиотеките и читалищата. За да се осъществи това, трябва да се промени тежката административна процедура за извеждане на учениците от училищата, която превръща усилията на учители и музейни работници в мъчение, добави тя.

Милена Дамянова отбеляза, че изводите и препоръките, които ще бъдат дадени на кръглата маса, ще бъдат ясно записани и народните представители ще проследят как те се изпълняват от отговорните институции. По думите й би било добър знак, ако Министерството на образованието и науката изработи национална програма за подкрепа на сътрудничеството между училищата и музеите за следващата година.

Председателят на Комисията по културата и медиите Полина Карастоянова подчерта, че кръглата маса е добра възможност да се представят добрите практики, но и да се видят трудностите при сътрудничеството между образователните и културните институции. Това е форумът, на който можем да очертаем пътят за по-ефективно взаимодействие между държавата, местната власт и неправителствените организации, посочи тя.

Няма как да си представим модерното образование без възможността децата да учат чрез преживяване, чрез практики и игри, които оставят трайни знания, отбеляза на форума кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. София безспорно е градът, където възможностите са изключително големи, тук се намират не само най-много, но и най-добрите музеи в страната, подчерта тя и уточни, че почти всички музеи, галерии и културни институти в столицата от години имат добре разработени програми за работа с ученици. Имаме разработени образователни програми в полза на училището, надявам се да намерим начин да ги популяризираме и форуми като днешният помагат за това, добави Йорданка Фандъкова. Столичният кмет подчерта, че въпреки големите възможности в София възникват трудности, свързани с разстоянията, които трябва да бъдат изминати от училище до конкретния културен институт.

Кметът на София съобщи, че от следващата учебна година се планира да започне програма „Музей в куфар” на Музея за история на София, която предвижда гостуване в столичните училища и детски градини. Трябва да намерим начин да се стимулират училищата и детските градини да работят заедно с музеите и галериите, които са готови за това, добави тя.

В организираната от Комисията по образованието и науката кръгла маса „Училището в музея, музеят в училището“ участваха депутати, представители на министерствата на образованието и на културата, директори на училища и музеи от София и страната, както и представители на социалните партньори в областта на средното образование.

Водещи новини

Времето