Цецка Цачева по повод Деня на Конституцията и юриста: Нека продължим дебата за правото и справедливостта, защото докато го има, ще знаем, че демократичните процеси в нашето общество са необратими

Цецка Цачева по повод Деня на Конституцията и юриста: Нека продължим дебата за правото и справедливостта, защото докато го има, ще знаем, че демократичните процеси в нашето общество са необратими

Нека продължим да водим дебата за правото и справедливостта, защото докато го има, ще знаем, че демокрацията и демократичните процеси в нашето общество са необратими. Нека продължим заедно да повишаваме доверието в съдебната власт и в работата на всички юристи, призова председателят на Народното събрание Цецка Цачева на тържественото събрание, организирано от Съюза на юристите в България по повод Деня на Конституцията и юриста.

Убедена съм, че утрешният ден за българските юристи ще бъде по-добър, защото колкото и да сме критикувани за промените, които извършихме в Конституцията, вярвам, че те са крачка напред и много скоро ще бъдат оценени като полезно добро, подчерта председателят на Народното събрание. Една от най-важните цели на измененията е безспорно да се повишат престижът и авторитетът на съдебната власт, да се повиши доверието на българските граждани в правораздаването, заяви Цецка Цачева. Всички очакваме справедлив и бърз процес и равенство на всички граждани пред Закона, добави тя.

В изказването си пред участниците в честването председателят на Народното събрание акцентира върху годишнините през 2016 г., които юристите са призвани да отбележат. Първата от тях беше 137-та годишнина от приемането на Търновската конституция, поставила основите на българската държавност и парламентаризъм, посочи Цецка Цачева. Тя отбеляза, че в Народното събрание по повод Деня на Конституцията – 16 април беше открита изложбата „Вяра, Свобода и Конституция”, която е свързана и с отбелязването на 200 години от рождението на Екзарх Антим І. Парламентът отвори врати точно на 16 април и български граждани и гости на София имаха възможност да разгледат събрани на едно място оригиналите на четирите български конституции, както и на някои от по-важните изменения на Търновската конституция.

Вярата и стремежът ни към независимост откриха пътя към свободата, а първата гаранция за тази свобода е въплътена в Конституцията, заяви Цецка Цачева. Тя припомни, че през настоящата година ще бъде отбелязана и 25-ата годишнина от приемането на действащата Конституция и подчерта, че България и Румъния първи сред бившите социалистически страни са избрали път на трансформация чрез право, приемайки изцяло нов основен закон. Това е така, защото вярвахме, че това ще бъде най-сигурната гаранция за необратимостта на демократичните процеси, заяви председателят на парламента. С приетата през 1991 г. Конституция целта за демократизиране на българското общество безспорно е постигната, добави Цецка Цачева.

През 2016 г. ще отбележим и 50-годишнината от създаването на Съюза на юристите в България, създаден, за да защитава престижа на различните юридически професии и да работи за издигане на правната култура на българското общество, подчерта председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева съюзът достойно изпълнява тази мисия, активен и компетентен участник е в законодателната дейност, работи в тясна връзка с представителите на неправителствените организации, структурите на гражданското общество и медиите.

Имаме какво още да направим, така че да издигнем авторитета на професията и нейния престиж сред обществото като цяло, подчерта Цецка Цачева. Тя изрази благодарност към журналистите, които задълбочено и с познание отразяват дейността на различните юридически съсловия.

Тържественото събрание, организирано от Съюза на юристите в България по повод Деня на Конституцията и юриста, беше открито от председателя на Съюза на юристите в България Владимир Славов. На него присъстваха заместник-председателите на Народното събрание Явор Хайтов и Явор Нотев, народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и др.

На тържественото честване бяха наградени изявени юристи и бяха връчени и годишните награди за журналистически предавания и публикации на правна тематика.