Цецка Цачева: Процесът на спасяването на българските евреи е един от най-ярките примери за силата и смисъла на диалога между народно представителство, гражданско общество и църква

Цецка Цачева: Процесът на спасяването на българските евреи е един от най-ярките примери за силата и смисъла на диалога между народно представителство, гражданско общество и църква
Процесът на спасяването на българските евреи е един от най-ярките примери за силата и смисъла на диалога между народно представителство, гражданско общество и църква, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. То се състоя на 27 януари 2016 г. в аула Магна на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В ден като този скръбта заглушава рационалните обяснения, масовото унищожение и разрушаването на съдбата на милиони хора надхвърля човешката способност за разбиране, подчерта Цецка Цачева. Тя отбеляза, че активният дебат, който се води в българското общество за необходимостта да се гордеем с делото на спасителите, но и да скърбим за онези, които България не успя да спаси, показва колко значим е този въпрос и днес. Можем да осмислим достойноството на спасението само ако мислим и за онези, които са останали сами пред лицето на смъртта, посочи председателят на Народното събрание.

Според Цецка Цачева паметта за политиката на геноцид и на заличаване на културна идентичност трябва да бъде непрекъснато предупреждение към всички, които днес отново се намират в опасността от омраза, фанатизъм, расизъм и предразсъдъци. Днес отново традициите на толерантност и взаимно разбирателство са подложени на нарастващия натиск на политиката на омраза и страх, заяви председателят на Народното събрание. Нуждаем се от активна толерантност и от много повече гражданска солидарност пред лицето на агресивните претенции за налагане на една единствена културна мяра, добави Цецка Цачева.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста за нас, българите, е не само ден, посветен на паметта на жертвите, но и на почит и преклонение пред гражданската доблест на спасителите, на онези праведници, които са рискували живота и благосъстоянието си, за да помогнат на своите съграждани, подчерта председателят на Народното събрание и добави, че спасяването на българските евреи е част от нашата съвременна национална идентичност.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков подчерта, че 27 януари е само една от датите, на които България отдава дължимата почит на жертвите на Холокоста, спомня си и жертвите, и това, което наши сънародници са успели да направят, за да спасят поне малка част от хората, които са подложени на геноцид. Струва ми се, че ние, българите, от една страна се гордеем, а от друга - тъкмо защото сме допринесли нещо за спасяването на хора, имаме усещане за трагичността на тези събития, отбеляза той. Ние не трябва да забравяме, наше е задължението да отдадем дължимото на жертвите и да запазим паметта, за да не позволим и най-малкото съмнение, че такова нещо може да се случи някога на когото и да било, заяви ректорът на Софийския университет.

На отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста доклади представиха посланикът на Израел в България Ирит Лилиан, преподавателят в Университета в Хайфа и историк към Архива на „Яд Вашем“д-р Ангел Чорапчиев, проф. д-р Искра Баева и доц. д-р Румяна Маринова-Христиди от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На него присъстваха заместник-министърът на външните работи Румен Александров, дипломати, университетски преподаватели, учени и студенти.

В Централно фоайе на Софийския университет беше представена изложба в памет на жертвите на Холокоста.