Народното събрание се включи в отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Народното събрание се включи в отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка
В Народното събрание беше отбелязана Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, която се провежда под патронажа на председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване в 43-ото Народно събрание д-р Даниела Дариткова. На 27 януари 2016 г. в парламента бяха представени информационни материали за превенцията и профилактиката на единственото ваксинопредотвратимо онкологично заболяване.

Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова подчерта, че само с общите усилия на държавните институции, на пациентските организации, на експертите, занимаващи се с имунопрофилактика и на бизнеса могат да се постигнат добри резултати в превенцията на рака на маточната шийка. Ние сме показали, че можем да вървим в посока, която е абсолютно съзвучна с европейските планове за справяне с проблем като рак на маточната шийка, каза пред участниците в инициативата д-р Даниела Дариткова. Тя отбеляза, че Народното събрание за поредна година е домакин на отбелязването на Еврпоейската седмица за превенция на онкологичното заболяване, което е добър пример за приемственост. Д-р Дариткова припомни, че Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е стартирана през 2012 г., с което България се присъединява към повече от 40 държави в световен мащаб.

Чрез Националната програма имунизацията на 12-годишните момичета се извършва с публични средства, което е поредното признание за сериозната политическа воля на българското правителство в посока дългосрочна превенция срещу единственото ваксинопредотвратимо онкологично заболяване. През 2015 г. страната ни осигури финансиране за имунизиране срещу рак на маточната шийка (РМШ) и на 13-годишните момичета като по този начин се присъедини към над 52 държави в Европа, както и Австралия, Канада, САЩ, Африка и др., които са разширили обхвата на имунизацията.

В България Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка се провежда под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание – д-р Даниела Дариткова, със съдействието на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на финансите, Националната здравноосигурителна каса, Столична община, Български лекарски съюз, Национален център по заразни и паразитни болести, Български национален раков регистър, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите от доболничната помощ, Българския червен кръст, Национално сдружение за профилактика нарака на маточната шийка, Европейска асоциация за рак на маточната шийка, Българско сдружение по иновативна медицина и Асоциация „Родители”.

Водещи новини

Времето