Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев връчи удостоверенията на младежите, който през 2015 г. участваха в Студентската програма за законодателни проучвания на парламента

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев връчи удостоверенията на младежите, който през 2015 г. участваха в Студентската програма за законодателни проучвания на парламента

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев връчи удостоверенията на 26 участници в Студентската програма за законодателни проучвания на парламента. През 2015 г. студентите се занимаваха с 8 закоконодателни проучвания за различни парламентарни групи и комисии. „Малки и средни предприятия и практики за привличане на чуждестранни инвестиции в Европейския съюз и Република България”, „Сравнителна характеристика на системите за ранно пенсиониране в страните-членки на ЕС”, „Културно наследство” бяха сред темите, по които младежите работиха.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев подчерта компетентността, чувството за отговорност и старанието на участниците в студентската програма на парламента. Народните представители са ви благодарни, защото за тях вашата работа е изключително полезна, отбеляза той и изрази надеждата си някои от участниците в програмата да продължат професионалния си път като експерти в Народното събрание.

Студентската програма за законодателни проучвания в парламента е създадена през 1999 г. Целта й е информационно осигуряване на законотворческия процес и създаване на възможности за професионално развитие и израстване на млади специалисти – бъдещи политици и експерти в публични институции. До момента по програмата са подготвени 190 законодателни проучвания.

Участниците в програмата са студенти от четвърти или пети курс, дипломанти или млади специалисти в областите на правото, политологията, международните отношения, публична администрация и др. След участието си в програмата голяма част от тях се реализират като юристи, експерти в различни институции или университетски преподаватели.

За участието си в програмата студентите получиха и подарък - книгата на проф. д-р Мария Манолова „Създаване на Търновската конституция”.