Според председателя на Народното събрание Цецка Цачева Националната кръгла маса по проблемите на денталната помощ е поредната крачка в търсенето на решения за тяхното преодоляване

Според председателя на Народното събрание Цецка Цачева Националната кръгла маса по проблемите на денталната помощ е поредната крачка в търсенето на решения за тяхното преодоляване
Националната кръгла маса по проблемите на денталната помощ е поредната крачка в търсенето на решения за тяхното преодоляване. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в приветствието си към участниците в Националната кръгла маса на тема „Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента”.

Сред проблемите, които председателят на парламента открои, са недостатъчният брой подготвени кадри, недостатъчните средства, отделяни за дентална медицина и ниската стоматологична култура. Убедена съм, че днешната дискусия ще бъде поредна крачка в търсенето на възможните решения за преодоляване на тези проблеми, добави Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание подчерта, че здравеопазването изобщо, и в частност денталната помощ, е една от приоритетните теми на 43-ото Народно събрание. Цецка Цачева изрази благодарност към Комисията по здравеопазването и лично към народния представител д-р Валентин Павлов, по чиято инициатива се провежда кръглата маса. Сигурна съм, че след като се чуят мненията на специалистите, членовете на здравната комисия ще могат да направят изводите, които при необходимост да бъдат облечени и в законодателна инициатива, добави тя.

Председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова посочи, че е важно да се поставят на парламентарно ниво темите за денталното здраве. Вярно е, че със съсловната организация и експертите в сферата на денталната медицина сме постигнали малки стъпки и успехи, които да подобрят денталното здраве на българите, но днес се надявам проблемите да бъдат всеобхватно поставени и разгледани, каза тя. Добрата политика се прави на базата на експертни становища, защото само така може да се вземат дългосрочни решения, добави Даниела Дариткова.

Народният представител и член на Комисията по здравеопазването Валентин Павлов изрази увереност, че след приключването на кръглата маса ще бъдат начертан пътят, по който трябва да се върви, за решаване на проблемите. България има крещяща нужда от специалисти по дентална медицина, подчерта той.

Министърът на здравеопазването Петър Москов декларира, че между правителството и гилдията има добър диалог, който ще продължи. В лицето на правителството имате партньор, на когото можете да разчитате, обърна се той към експертите по дентална медицина.

На форума председателят на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов направи презентация на тема „Следдипломна квалификация и продължаващо медицинско обучение на лекарите по дентална медицина“. Той заяви, че в повече от десет области на страната няма нито един ортодонт или специалист по орална хирургия. Според цитираните от него данни към 2013 г. в България от около 8 хиляди лекари по дентална медицина има едва 45 специалисти ортодонти. По думите му това е, защото за придобиване на специалност е необходимо откъсване от практиката за три години.

Проф. Милена Пенева говори пред участниците в кръглата маса по темата „Проблемът зъбен кариес при децата в България – възможности за решение”.

Национална кръгла маса на тема „Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента” е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и е организирана по инициатива на народния представител д-р Валентин Павлов. В нея участваха представители на министерствата на здравеопазването, на финансите, на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и на Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция „Медицински одит”, Българския зъболекарски съюз, Съюза на зъботехниците в България, Асоциацията на денталните мениджъри в България, Факултетите по дентална медицина в България, съсловни и пациентски организации, както и лекари по дентална медицина.

Водещи новини

Времето