Цецка Цачева: Промяна в Конституцията трябва да има, тя е част от комплекса мерки, заложени в актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система

Цецка Цачева: Промяна в Конституцията трябва да има, тя е част от комплекса мерки, заложени в актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система
Промяна в Конституцията трябва да има, тя е част от комплекса мерки и законодателни промени, които трябва да бъдат извършени за изпълнението на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на кръгла маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”. Форумът беше организиран на 6 юли 2015 г. от Съюза на юристите в България и беше под патронажа на председателя на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева приветства инициативата още веднъж да бъдат чути мненията на възможно най-широк кръг експерти, специалисти и магистрати, за да може дебатът на политическо равнище в парламента да завърши по начин, който да удовлетвори максимално широк кръг български граждани. Председателят на парламента посочи, че вече функционира Временната комисия за обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Убедена съм, че дискусията днес ще допринесе за  изкристализиране на позицията, която парламентът трябва да заеме чрез гласуване, добави Цецка Цачева.

Конституционният модел на Висшия съдебен съвет (ВСС) е само част от онова, което смятаме, че е необходимо да се промени, подчерта Цецка Цачева. Промяна трябва да има и тя трябва да осигури работеща съдебна система, справедлива и независима от политически, икономически и всякакви други връзки, добави председателят на Народното събрание.

Във форума участваха конституционни съдии – действащи и с изтекъл мандат, министърът на правосъдието Христо Иванов, председателите и членовете на парламентарната Комисия по правни въпроси и на Временната комисия за обсъждане на законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, ръководители на органи на съдебната власт, членове на Висшия съдебен съвет и представители на неправителствени организации.

Водещи новини

Времето