Главният прокурор Сотир Цацаров запозна председателя на Народното събрание Цецка Цачева с подготвен от експерти проект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс

Главният прокурор Сотир Цацаров запозна председателя на Народното събрание Цецка Цачева с подготвен от експерти проект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс

Главният прокурор Сотир Цацаров запозна председателя на Народното събрание Цецка Цачева с подготвен от експерти проект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Проектът беше представен на председателя на парламента на среща, инициирана от главния прокурор, на 9 февруари 2015 г. Предложенията са изпратени до всички председатели на Парламентарни групи в 43-ото Народно събрание.

В изявление за журналисти след срещата главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че измененията засягат основно мерките за неотклонение и за процесуална принуда. За проблема, свързан с отклоняването от правосъдие, избягването на изпълнението на влезли в сила присъди, определена отговорност носят и съдебните органи като организация на работа и в това число и прокуратурата, посочи той. Основният проблем за нас обаче е свързан със състоянието на законодателството, добави главният прокурор.

Приветствам прокуратурата за срочно и професионално изготвените мерки, които биха могли да послужат за основа на законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, заяви председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че в българското общество има нетърпимост към случаите на осъдени с влязла в сила присъда, които по един или друг начин се отклоняват от изтърпяване на наказание. Тя очаква до края на седмицата предложените изменения да бъдат внесени по съответния ред в Народното събрание.

Сотир Цацаров отбеляза, че сред основните моменти в проекта е предложение за промяна на начина, по който се осъществява мярката за неотклонение „подписка”, изменение на начина, по който се контролира мярката за неотклонение „домашен арест”, радикална промяна на мярката за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на Република България” като се предлага на лицата, на които е наложена такава мярка, да бъдат изземвани личната карта и задграничния паспорт, и да им бъдат издадени заместващи документи, които ясно удостоверяват наложената забрана. Предлагаме да се въведе задължение подсъдимият по дела, които са с обвинение за тежко престъпление, да се явява пред второинстанционния съд лично, защото по досегашното законодателство е достатъчно подсъдимият да бъде редовно призован, посочи главният прокурор. В проекта има и предложение за въвеждане на механизъм за призоваване и връчване на книжа на народни представители и на общински съветници, уточни той.

Ако представените предложения бъдат възприети от българското правителство или от народните представители и бъдат внесени под формата на законопроект в Народното събрание, те биха били основа за дискусия, която ще предизвика позитивни резултати, заяви Сотир Цацаров. Според него реформата не може да бъде постигната само с вътрешни промени и преструктурирания в органите на съдебната власт, защото е необходимо и създаване на подходящ инструментариум, с който органите на съдебната власт да работят.