Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри изложба от фотографии, посветена на 23-ата годишнина от приемането на Конституцията

Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри изложба от фотографии, посветена на 23-ата годишнина от приемането на Конституцията

Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри на 17 юли 2014 г. изложбата „Конституцията. Две десетилетия.” на фотографа Велислав Николов.


Михаил Миков отбеляза, че експозицията е чудесен концентриран калейдоскоп на всичко, което се е случвало по площадите и в Народното събрание през изминалите 23 години. Тя представя Конституцията като гръбнак на българската демокрация, като отваряне на България към света, подчерта председателят на Народното събрание и допълни, че в нея са включени и фотоси на световни лидери, посетили България, сред които са Джордж Буш, Владимир Путин, Лех Валенса, Михаил Горбачов.


Разглеждайки изложбата, можем да видим трудни моменти от българската история, моменти, в които демокрацията напуска пределите на конституционната представителност и излиза по площадите и улиците на България, посочи Михаил Миков. Според него в изложбата много добре са отразени мигове, които показват какво значи демокрацията – конституционна рамка, институции, а тогава, когато институциите не могат да изпълняват функциите си, Конституцията посочва пътя на развитие напред. Председателят на парламента поздрави автора на фотографиите за усета, с който е уловил историческите мигове от най-новата ни история. В тях освен емоция има и много поводи за размисъл за българската демокрация, допълни Михаил Миков.


Надявам се, че тази разходка във времето ще ни даде силата и усета за пътя напред, отбеляза при откриването на експозицията фотографът Велислав Николов. Той благодари за възможността да представи изложбата в Народното събрание и изрази надежда неговите фотоси да предизвикат интереса на присъстващите народни представители и гости на парламента.