Към момента във всички язовири и съоръжения на „Напоителни системи” няма проблеми, свързани с валежите и свободните обеми са около 30 процента, което може да поеме още една вълна от валежи

Към момента във всички язовири и съоръжения на „Напоителни системи” няма проблеми, свързани с валежите и свободните обеми са около 30 процента, което може да поеме още една вълна от валежи

Към момента във всички язовири и съоръжения на „Напоителни системи” няма проблеми, свързани с валежите и свободните обеми са около 30 процента, което може да поеме още една вълна от валежи, заяви изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД Димитър Методиев. Парламентарната комисия по земеделието и храните изслуша  информация от дружеството за изпълнението и управлението на основните параметри от оздравителната програма на дружеството, произтичащи от Закона за водите.

От дружеството посочват, че спешно е необходимо осигуряването на 19 774 704 лв. Средствата ще гарантират ефективност на цялостната дейност на дружеството през годината и ще подобрят финансовите му резултати.

Преминалите високи води в последните месеци в по-голяма част от районите бяха проведени безпроблемно, но в някои участъци, поради продължителното задържане на високите води, са се получили увреждания и изравяния, които застрашават сигурността на съоръженията. Тези увреждания не могат да бъдат ремонтирани своевременно поради липсата на средства и не може да се гарантира, че други съоръжения няма да аварират, отбелязват от дружеството.

В резултат на валежите съоръженията, които са изграждани преди 70-80 години, аварират и излизат от експлоатационен режим. В дружеството се получават настойчиви искания от областни управители и кметове за спешна необходимост от възстановяване на разрушени участъци, осигуряване проводимостта на предпазни диги и корекции на реки и привеждане в режим на нормална експлоатация на хидротехнически и хидромелиоративни съоръжения и обекти за предпазване от вредното въздействие на водите. „Напоителни системи” обаче не разполага с финансови средства за реакция при аварии.

Дружеството се грижи за отводняването на земеделски земи, редица населени места, инфраструктура. Събитията от последните дни в квартал „Аспарухово” е възможно да изглеждат като бледо копие на това, което може да се случи при тежки аварии на основни съоръжения на дружеството, се посочва в информацията. Само в язовирите на „Напоителни системи” общият обем, който се контролира, възлиза на 3 170 148 000 м3 вода.

Чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните бяха предоставени на „Напоителни системи” ЕАД авансови средства за 2014 г. в размер на 15 млн. лв.,  те обаче автоматично са погълнати от най-приоритетните задължения на дружеството. Към 19 юни 2014 г. натрупаните задължения са в размер на 16,8 млн. лв.

Комисията по земеделието и храните изслуша информация за  директните плащания за периода 2014-2020 г.

Резултатите от Реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. с многопластовата структура на директните плащания ще се прилагат в пълна степен от 2015 г. По отношение на доброволните схеми за преки плащания, националните решения за прилагането и параметрите трябва да бъдат взети през 2014 г. За постигането на максимално добра подготовка за новата ОСП настоящата 2014 г. е обявена за преходна година. За България това означава през тази година прилагане Схемата за единно плащане на площ и схемите за специфично подпомагане за млечни крави, крави с бозаещи телета, овце и кози и качествени плодове и зеленчуци и схеми за национални доплащания за земя, тютюн, говеда и биволи, овце и кози.

Националните финансови тавани за директни плащания за България за периода 2014-2020 г. са определени в Регламент (ЕС) № 1307/2013 и общият размер на средствата възлиза на 5.3 млрд. евро.
Комисията по земеделието и храните изслуша информация от Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури за изпълнението на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007 – 2013 г.

Към момента по оперативната програма са сключени 294 договора на обща стойност на публичните разходи 166 893 824,36 лв., което представлява 84,35% от общия бюджет. От началото на програмата до момента са изплатени средства в размер на 75 911 367,09 лв., което представлява 38,36% от общия бюджет. Сертифицираните средства по програмата са 60 791 042,57 лв. (30,72%) публични разходи. За целия период на действие на ОПРСР получените траншове от Европейската комисия (дял на ЕС) са 69 750 984,66 лв.

Времето