Комисията по енергетика обсъди предложенията на неправителствени организации и топлоснабдителни предприятия за промени в Глава „Топлоснабдяванe” от Закона за енергетиката

Комисията по енергетика обсъди предложенията на неправителствени организации и топлоснабдителни предприятия за промени в Глава „Топлоснабдяванe” от Закона за енергетиката
Комисията по енергетика обсъди на заседанието си на 10 октомври 2013 г. внесените от неправителствени организации и топлоснабдителни предприятия предложения за промени в Глава „Топлоснабдяванe” от Закона за енергетиката.

Председателят на комисията Рамадан Аталай заяви в началото на заседанието, че това е опит Народното събрание заедно с тези, които произвеждат и доставят топлинната енергия, и с организациите на крайните клиенти да подготвят промени в закона, които да върнат взаимното доверие между клиентите и институциите. Той посочи, че постъпилите в парламента предложения са общо 34 страници и уточни, че всеки текст ще бъде обсъден.

От неправителствените организации са внесли предложение с измененията да бъде дадено право на потребителите да имат индивидуални договори с топлофикациите с право на прекратяване на услугата от страна на клиента. То не беше подкрепено от представителите на топлофикационните дружества, а председателят на Комисията по енергетика Рамадан Аталай уточни, че ако е възможно да се сключват единични договори, то парламентът би направил такива промени.

На заседанието бяха обсъдени и предложения за промени в Закона за енергетиката, касаещи присъединяването на нови сгради - етажна собственост.

Сред предложенията на топлофикационните дружества е и въвеждането на двукомпонентна цена за битовите абонати на топлинна енергия. Това би позволило дружествата да получават парични постъпления и през летния сезон, необходими за ремонти, инвестиции, покриване на кредити и постоянни разходи, които се извършват през цялата година, обясни заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Според него въвеждането на двукомпонентна цена няма да се отрази на крайната цена за потребителите, а само ще даде прозрачност. Сега ДКЕВР обединява всички разходи на топлофикациите под една шапка и като намали някои от тях, не се знае това на каква част от работата на топлофикациите се отразява.

Водещи новини

Времето