Здравната каса може да плати 65 на сто от дейността на болниците

Здравната каса може да плати 65 на сто от дейността на болниците
Здравната каса може да плати 65 на сто от дейността на болниците. Това съобщи на 10 октомври 2013 г. по време на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазването д-р Румяна Тодорова, управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.

За 2013 г. в бюджета на НЗОК са заложени 1 189 511 000 лв. плюс 62 млн. лв. за медицински изделия, посочи Румяна Тодорова. До момента на болниците са изплатени 1 233 000 000 лв. За лечение на онкоболни пациенти в болнични условия са изплатени 107 млн. лв. при заложени в бюджета 90 млн. лв.

Управителят на НЗОК посочи, че при разблокирането на резерва на НЗОК, който беше в размер на 269 млн. лв., още 23 млн. са били изплатени на болниците. С останалата сума от резерва ще се плати дейността на болниците за последните месеци, но тя няма да е на сто процента. Румяна Тодорова допълни, че прогнозата е за недостиг от 137 млн. лв.

Друг проблем, който посочи д-р Тодорова, е преразход на средствата на НЗОК за медицински изделия със 7 млн. лв., както и на тези за акушерска помощ, оказана на здравнонеосигурени родилки, който е в размер на 3 400 000 лв. Тя допълни, че има решение ваксините да останат към НЗОК вместо да бъдат върнати като ангажимент на Министерството на здравеопазването.

Депутатите от комисията по здравеопазването изслушаха и министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя информира, че общински лечебни заведения, намиращи се в трудно достъпни и отдалечени райони ще бъдат субсидирани и за това има заложен финансов ресурс в бюджета за 2014 г. Съвместно с Националното сдружение на общините е разработена методика за субсидиране, като основен критерий е отдалеченост от 50 до 70 км. и над 70 км. Окончателният списък на болничните заведения, които ще бъдат субсидирани ще е готов следващата седмица и ще включва около 38 болници. В перспектива тези лечебни заведения трябва да бъдат преструктурирани като филиали на областни болници или спешни центрове.

Няма взето решение относно втори стълб на здравното осигуряване, но когато концепцията за реформа е готова, ще бъде обсъдена с депутатите от Комисията по здравеопазването, отбеляза д-р Андреева.