Родители-осиновители на деца до 5 години да имат право на 365 дни платен отпуск за отглеждането и адаптацията му, прие Народното събрание на първо четене

Родители-осиновители на деца до 5 години да имат право на 365 дни платен отпуск за отглеждането и адаптацията му, прие Народното събрание на първо четене

Работничка или служителка, която осинови дете на възраст до пет години при режим на пълно осиновяване, има право на платен отпуск за отглеждане и адаптация в семейна среда за период от 365 дни от деня на предаването му за осиновяване до изтичане на този срок, но най-късно до навършване на пет години на детето. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Кодекса на труда. Вносители са депутатите от ПГ на Коалиция за България Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева. При осиновяване на дете на възраст до пет години, след използуване на отпуска поради осиновяване и ако детето не е настанено в детско заведение, осиновителят ще може да излезе в допълнителен отпуск за още 365 дни, но пак най-късно до навършване на 5 години. След шестия месец от деня на предаване на детето и до 5-годишната му възраст от отпуска може да се ползва и бащата-осиновител.

Председателят на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова обясни, че горната граница е фиксирана на 5 години, защото след нея детето задължително трябва да бъде в предучилищна група. Изпълнението на мерките не би натоварило значително бюджета, посочи още тя. Това би струвало годишно малко над 1 млн.лв. Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст. Това означава, че осиновителите трябва да дадат детето веднага на детска градина, с което се усложнява процеса на адаптация към семейната среда, посочи като мотив Захари Георгиев – един от авторите на промените. По данни на Агенцията за социално подпомагане към момента в детските социални домове издръжката на едно дете за една година е в размер на 6 106 лева или около 500 лева месечно - за храна, облекло и други разходи. При сравнителен анализ с размера за майчинството е видимо, че предлаганите промени дори имат икономическа полза за държавата, но най-важното са децата и тяхната съдба, са сред аргументите на депутатите.

Въвежда се забрана за въздушно пръскане на земеделски култури, освен в случаите, когато липсват други възможности за контрол на вредителите или когато въздействието върху здравето на хората и околната среда е очевидно по-малко в сравнение с наземното прилагане на продукти за растителна защита. Това е записано в Законопроект за защита на растенията, внесен от Министерския съвет, който парламентът обсъди и прие на първо четене. В законопроекта е определен ред за движение, внос и износ на растенията и растителните продукти и за осъществяване на фитосанитарен контрол при транзитно преминаване и реекспорт.

Министърът на земеделието и храните ще може да разпорежда прилагане на спешни мерки при непосредствена опасност от разпространение на карантинни вредители. Определени са административни процедури за разрешаването, пускането на пазара и употребата на продукти за растителна защита, включително за паралелна търговия; за ограничена и контролирана употреба; за употреба при извършване на научноизследователска дейност и за употреба под формата на готов разтвор. Разгледан е редът за биологичното изпитване на растителнозащитните продукти; за тяхната търговия, преопаковане, съхранение и за съответния последващ контрол; за тяхното класифициране, категоризиране, опаковане, етикетиране, рекламиране и употреба; за пускането на пазара и употребата на семена за посев, третирани с продукти за растителна защита. Предвидени са изискванията към лицата, работещи в селскостопанските аптеки като продавач-консултанти, лицата, боравещи с продукти за растителна защита от професионална категория, и лицата, извършващи фумигация и обеззаразяване, и третиране на семена за посев. Освен това е предвидено Министерският съвет да одобри Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди. Определени са торовете, които не подлежат на регистрация. Маркировка "ЕО ТОР" ще се поставя само в случаите, когато са изпълнени изискванията на Регламент /ЕО/ номер 2003/2003.