Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с комисар Кристалина Георгиева

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с комисар Кристалина Георгиева
Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 6 септември 2013 г. с европейския комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагиране при кризи Кристалина Георгиева. По време на разговора бяха обсъдени широк кръг от теми, свързани с хуманитарните аспекти на кризата в Сирия, както и  капацитетът на страната ни да създаде подходящи условия и да реагира адекватно при  евентуална по-голяма бежанска вълна.  Общо бе мнението, че с повишено внимание следва да се гледа на въпроси като осигуряването на възможности за здравеопазване, образование и оказване на специализирана психологическа помощ, отчитайки факта, че по-голямата част от бежанците са жени и деца. Комисар Георгиева представи пред председателя на Народното събрание активността и предприетите действия в своя ресор и подчерта, че до момента Европейският съюз – комисията и държавите –членки са мобилизирали   към Сирия и съседните й държави  средства в размер на 1 млрд. и 300 млн. евро, което прави евросъюза най-големият донор в тази криза.

Двамата събеседници бяха категорични, че в тези процеси от изключително значение е доброто отношение на местното население към принудените да търсят подслон извън своята родина. Обсъдени бяха и потенциалните възможности за привличане на средства от европейски фондове за облекчаване на последиците от кризата - в случай на нейното разрастване.

Михаил Миков запозна комисар Кристалина Георгиева с приоритетите в работата на 42-рото Народно събрание и заяви, че последиците от конфликта в Сирия са във фокуса на вниманието на парламента и правителството. По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с европейските политики в областта на  хуманитарната помощ и реагиране при кризи.

Времето