Парламентът прие на първо четене мерки за борба с младежката безработица

Парламентът прие на първо четене мерки за борба с младежката безработица

Парламентът прие на първо четене мерки за борба с младежката безработица. Депутатите одобриха единодушно два законопроекта за промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Единият е внесен от Сергей Станишев и група народни представители и предвижда осигуряване на първо работно място на безработни млади хора до 29-годишна възраст, завършващи средно или висше образование. Предлага се на работодателя да се предоставят средства за пенсионни и здравни осигуровки за период от 6 до 18 месеца, както следва: 30 на сто за първите 6 месеца, 50 на сто за следващите 6 месеца и 75 на сто за последните 6 месеца. Работодателят се задължава да продължи договора с лицето за срок, не по-кратък от 12 месеца след изтичане на мярката.

Вторият законопроект е внесен от Антон Кутев и група народни представители. С него се предлага да се предоставят субсидии на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи на длъжности, съответстващи на придобитата от тях квалификация. Периодът на субсидията ще е от 6 до 18 месеца като размерът й ще нараства от 30 на сто за първите шест месеца, на 50 на сто от седмия до дванайсетия месец, включително и 75 на сто за оставащия период. С друга мярка се предвижда насърчаването на наемането на младежи до 29 години с основно и по-ниско образование и без квалификация за обучение на конкретно работно място под ръководството на наставник. Предвижда се субсидиране на заетостта на наетите лица за период до 12 месеца, както и на възнаграждението на наставника. С измененията се регламентира и изплащането на стипендия за участващите в мотивационно обучение. Урежда се и въвеждането на единно разрешение за пребиваване и работа и неговото издаване.

Председателят на комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова /"Коалиция за България"/ обясни, че предлаганите мерки могат да обхванат 71 хиляди младежи до 29-годишна възраст, регистрирани в бюрата по труда. Тя посочи, че мерките са насочени към три групи младежи - току- що завършили, които навлизат за първи път на трудовия пазар, трайно безработни младежи със средно или висше образование и млади хора, които нямат квалификация и образование. Парите за тези насърчителни мерки са осигурени в настоящия бюджет, без той да бъде актуализиран, отбеляза тя.

Парламентът удължи до 30 септември срока на действие на временната анкетна комисия за ползването на правителствения "Авиоотряд 28". Народните представители гласуваха на първо четене и промени в Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати.

Народното събрание прекрати пълномощията на народния представител от Коалиция за България Явор Гечев, който стана заместник-министър на земеделието.