Продължава официалното посещение на българската парламентарна делегация в Япония

Продължава официалното посещение на българската парламентарна делегация в Япония

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, бе приета на 9 април 2012 г. от министър-председателя на Япония Йошихико Нода. Разработване на кроткосрочен план за активизиране на приятелските и партньорски българо-японски отношения в сферите на икономиката, търговията и туризма, в транспорта и енергетика е водещ приоритет в сегашния етап от развитието на двустранния диалог, беше констатирано по време на разговора.

В последно време е налице засилен интерес на японския бизнес към България, заяви премиерът на Япония и отправи послание чрез българските парламентаристи правителството ни да продължи да провежда устойчива политика за гарантиране на стабилна инвестиционна среда, която да привлича японски капитал у нас. Той допълни, че изцяло върху това разбиране е протекло и миналогодишното посещение в Токио на официалната българска правителствена делегация и определи визитата като изключително успешна.

В хода на разговора бе споделено, че групите за приятелство в двата парламента, в които членуват изявени и активни парламентаристи, ще бъдат гарант и ще подкрепят и насърчават всяка инициатива, която води до ползотворни и конкретни резултати в отношенията между двете страни. Министър-председателят на Япония изрази благодарност на председателя на Народното събрание за това, че програмата на българските парламентаристи включва посещение в префектура Мияги – един от най-засегнатите от катастрофалното земетресения от март 2011 г. райони на Япония. По този начин вие не само ще засвидетелствате съпричастност и солидарност, но и ще вдъхнете кураж на местните жители, като същевременно се убедите на място, че Япония уверено върви по пътя на възстановяването, подчерта премиерът на Япония.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че една година след природното бедствие Япония демонстрира непреклонност на духа и впечатляваща воля за ускорено преодоляване на всички предизвикателства. Като изрази съпричастността и солидарността на страната ни с приятелския японски народ, тя информира премиера на Япония, че българската страна ще посрещне в началото на лятото японски деца от засегнатите райони. Като част от многообразната им програма  е планирано те да бъдат специални гости в българския парламент. Силно се надявам тази визита на ученици и преподаватели да спомогне за възстановяването на децата от тежките психологически последствия от бедствието, да насърчи контактите между младежите от двете страни и да допринесе за задълбочаване на връзките между България и Япония на местно ниво, заяви Цецка Цачева.

По-късно се проведоха официалните пленарни разговори на българската делегация с председателя на Горната камара на японския парламент г-н Кенджи Хирата. В разговора, преминал в изключително приятелска атмосфера, бяха засегнати най-широк кръг въпроси на двустранните отношения. Бе потвърдена обща воля за парламентарна подкрепа на набелязаните стъпки за оползотворяването на потенциала за развитието на икономическите отношения. От българска страна бе отправено послание към японския бизнес за конкурентните предимства на страната ни като място за чуждестранни инвестиции – стабилна финансова и икономическа среда, нисък корпоративен данък, квалифицирана работна ръка и достъп на инвеститорите до пазара на Европейския съюз. Председателят на Народното събрание отправи покана към председателя на Горната камара Кенджи Хирата да посети България начело на парламентарна делегация. И двете страни бяха категорични, че подобен диалог на най-високо парламентарно ниво, съчетан с трайна ангажираност на членовете на парламентарните групи за приятелство, ще допринесат за запазване на тенденцията на възходящо развитие на политическия диалог и ще дадат нови импулси за сътрудничество и партньорство.

На 10 април 2012 г. българските парламентаристи разговаряха с председателя на Долната камара на японския парламент Такахиро Йокомичи, с членовете на групата за приятелство и Японо-българската асоциация за приятелство в Касумигасеки.

Тази вечер, в резиденцията на българския посланик в Токио, председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще връчи на председателя на асоциацията за българо-японско приятелство проф. Тацуро Мацумае орден „Св. св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на българо-японските отношения в областта на културата, образованието и науката. Указът за награждаването беше издаден от президента Росен Плевнелиев на 28 март 2012 г.

В състава на делегацията са народните представители Екатерина Михайлова, заместник-председател на Народното събрание и заместник-председател на Групата за приятелство Япония; Красимир Велчев, председател на ПГ на ПП ГЕРБ, заместник-председател на Групата за приятелство; Станислав Иванов, народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ, председател на Групата за приятелство с Япония; Бойко Великов, народен представител от ПГ на Коалиция за България и член на групата за приятелство; Лютви Местан, заместник-председател на ПГ на ДПС, заместник-председател на ГП с Япония;  Десислав Чуколов, заместник-председател на ПГ на АТАКА.

Времето