Комисията по досиетата да може да проверява кредитните милионери за принадлежност към бившата ДС, реши парламентът

Комисията по досиетата да може да проверява кредитните милионери за принадлежност към бившата ДС, реши парламентът

Комисията по досиетата да може да провери кредитните милионери за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, реши парламентът. Депутатите приеха на първо четене предложени от ПГ на Синята коалиция промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. 91 депутати бяха "за", нито един "против", един народен представител са въздържа.

Подлежащи на проверка са еднолични търговци, управители и членове на управителен или контролен орган на дружества към момента на теглене на кредити, които са останали необслужени. Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов на база на списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми.

Екатерина Михайлова /ПГ на Синята коалиция/, един от вносителите на текстовете, обясни предложените промени с големия обществен интерес към забогатели от кредити – т.нар. кредитни милионери. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивен апарат на комунистическата държава трябва да станат част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка, посочи тя. До момента поради пропуски в законодателството няма възможност да се отворят точно тези досиета, разясни Екатерина Михайлова. Тя увери, че предлаганите текстове са работещи и са съгласувани с Комисията по досиетата. Остават неясни част от въпросите, които стояха във времето на прехода – къде изчезна голяма част от парите, кой и как направи това възможно, допълни Екатерина Михайлова. По думите й "кредитните милионери" са се възползвали от инфлацията и нестабилността на банковата система, за да присвоят големи суми, затова идеята е да излезе на бял свят истината дали ДС има участие в трансформацията на икономиката на страната. Според Янаки Стоилов от левицата по-важният въпрос е за имуществените последици от спекулативните операции, по-голяма част извършени в средата на 90-те години, които са и съпътстващ фактор за хиперинфлацията у нас тогава.

Нов депутат от ПГ на ПП ГЕРБ – Златко Тодоров, положи клетва пред парламента днес. Той замести Пламен Цеков, който беше избран за управител на НЗОК.

Разширява се обхватът на документите, които ще се предоставят при извършване на адресна регистрация, прие парламентът. Депутатите одобриха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за гражданската регистрация - единия внесен от ПГ на Коалиция за България, другия – от ПГ на ПП ГЕРБ. Управляващите предлагат, освен документ за собственост и договор за ползване, да могат да се предоставят и други документи, които могат да докажат ползването на имота за жилищни нужди. Запазва се изискването за извършване на адресна регистрация да се представя и писмено съгласие от собственика на жилището.

От ПГ на ПП ГЕРБ предлагат да се създаде възможност за извършване на адресна регистрация на граждани, настанени в специализирани институции след навършване на пълнолетие или на социалнослаби граждани без близки и роднини, които не могат да посочат постоянен адрес. В този случай да се представя договор за настаняване в специализирана институция, обясни Красимир Ципов /ПГ на ПП ГЕРБ/. Когато се отнася за граждани, настанени в общински или ведомствени жилища, предлагаме да се представя само настанителна заповед, добави той. Красимир Ципов обясни, че в случаите, когато не могат да се предоставят изискуемите документи, ще се създава комисия към кмета на общината от представители на различни ведомства, които ще проверяват дали адресът съществува и дали там могат да бъдат регистрирани съответните жители, а решението ще се взема от кмета.

От ПГ на Коалиция за България предлагат при промяна на адресната регистрация гражданите да могат да представят и други доказателства за ползването и собствеността на имота като бележки за платени данъци, платени сметки за ток и вода, разрешение за строеж.

Любен Татарски /ПГ на ПП ГЕРБ/ посочи, че не всеки документ е основание, за да се извърши адресна регистрация. По думите му това, че лицето плаща данък или ток за една сграда, не означава, че живее там. С предложението за създаване на общинска комисия се решават всички спорни въпроси с пребиваването в незаконни постройки, смята той.

Водещи новини

Времето