Парламентът изслуша министъра на външните работи Николай Младенов за решенията от заседанието на Европейския съвет от 8 и 9 декември 2011 г. в Брюксел

Парламентът изслуша министъра на външните работи Николай Младенов за решенията от заседанието на Европейския съвет от 8 и 9 декември 2011 г. в Брюксел

Парламентът изслуша министъра на външните работи Николай Младенов за решенията от заседание на Европейския съвет от 8 и 9 декември 2011 г., което се състоя в Брюксел по повод кризата в еврозоната. България няма ангажимент за допълнителни вноски в МВФ по европейския механизъм за стабилност и правителството няма да допусне данъците да ни бъдат налагани отвън, заяви министърът на външните работи.

България не е причинила кризата в еврозоната, но не и тази, която ще я извади от нея, коментира Николай Младенов. Нашето бъдеще, подчерта той, е в задълбочаване на евроинтеграцията и в силната обща европейска валута, но при запазване правото на всяка държава сама да определя данъците си.

Министърът на външните работи беше категоричен, че правителството няма да ангажира България и да вземе решение без съгласуване с Народното събрание за подписване на споразумението за стабилизиране на еврозоната, предлагано от Брюксел. Страната ни е била третата – след Чехия и Швеция, която е заявила, че решение не може да се вземе без консултации с парламента. Ако има нужда от ясен мандат, на база на Конституцията и законодателството правителството ще го обсъди с депутатите, когато процедурата наближи, обясни Николай Младенов. Той съобщи, че следващите седмици се очаква конкретна информация по юридическата рамка на споразумението и първоначалния му проект като основа за водене на преговори. Министърът на външните работи обясни, че в пакта "Евро плюс" няма текст, който да задължава държавите да уеднаквят корпоративния данък. Това мнозинство, допълни той, няма да отстъпи от националния суверенитет и да позволи някой друг да определя данъците в България.

България не е договаряща се страна по европейския механизъм за стабилност, който е валиден само за еврозоната, отбеляза дипломатът и добави, че нямаме задължение и не възнамеряваме да предоставяме допълнителни финансови ресурси на МВФ. Това ще направят с около 150 млрд евро страните от еврозоната и още 4 – 5 държави извън нея, но членки на Европейския съюз – Швеция, Дания Чехия и Полша, с около 50 млрд евро. Страната ни спазва и засилва финансовата дисциплина, залегнала в пакта "Евро плюс", подчерта Николай Младенов. Доказателство за това е правителственият дълг, който е 15,4 на сто от БВП и инфлация от 3 на сто. Надяваме се, че Народното събрание ще подкрепи тези мерки, подчерта министърът на външните работи и допълни, че управляващите ускоряват реформите в пенсионната система, образованието и науката. Заложените реформи по думите му са съгласувани концептуално с посоката, в която Европейският съюз и страните от еврозоната се движат.

Водещи новини

Времето