Председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова новоизбраните местни власти да подкрепят и насърчават достъпа до спорт за хората с увреждания в българските общини

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова новоизбраните местни власти да подкрепят и насърчават достъпа до спорт за хората с увреждания в българските общини

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева призова новоизбраните местни власти да подкрепят и насърчават достъпа до спорт за хората с увреждания в българските общини. Това стана в Народното събрание на церемонията по връчването на наградите за доброволчество в подкрепа на спорта за хората с увреждания. Инициативата бе по повод Международния ден на хората с увреждания – 3 декември. Специални гости на парламента бяха българските олимпийци от Световните игри на Спешъл Олимпикс' 2011 в Атина.

Председателят на Народното събрание обяви Писмо-обръщение, което ще изпрати до новоизбраните местни власти с призив за подкрепа на достъпа до спорт за хората с увреждания в българските общини. В качеството си на почетен патрон на Националната кампания „Сподели усещането” Цецка Цачева ги призовава в рамките на следващата година, с участието на граждански организации, да обсъдят проблемите за достъп до спорт на хората с увреждания, да организират и подкрепят ежегодно поне едно спортно състезание за атлети с интелектуални затруднения, да провеждат политики на включване и достъп до спорт на всеки гражданин с увреждане.

На церемонията по награждаването присъстваха председателят на Комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев, народни представители, американският посланик Джеймс Уорлик, представители на Българския олимпийски комитет, на институции, областни администрации, общини, граждански организации.

Уверявам ви, скъпи приятели, да бъда ангажирана трайно с вашата кауза за мен е привилегия, чест и отговорност. С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева приветства гостите в пленарната зала на българския парламент. Каузата на Спешъл Олимпикс създава възможности за над 6 хиляди деца и младежи с интелектуални затруднения в България да спортуват, да проявяват смелост, да изпитват радост, да споделят дарби, умения и приятелства, подчерта Цецка Цачева.

Тази съпричастност по думите й е обединяваща сила – за институции, за местни власти, за цялото гражданско общество. Председателят на Народното събрание потвърди волята на българския парламент още в началото на следващата година да ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която гарантира и тяхното право на спорт.

С видеопослание към участниците се обърна председателят на УС на Спешъл Олимпикс Интернешънъл Тимоти Шрайвър. Програмата на Спешъл Олимпикс в България се превърна в катализатор за социална промяна – допринасяйки за превръщането на света в по-добро място, едно по-дружелюбно място – един атлет, един доброволец във всеки момент, подчерта в обръщението си Тимоти Шрайвър. По повод Международния ден на хората с увреждания председателят на УС на Спешъл Олимпикс Интернешънъл благодари на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и на народните представители, както и на многото институции, многото организации, които подкрепят доброволческата дейност на Спешъл Олимпикс и изграждането на общности.

В пленарната зала на Народното събрание годишните награди за доброволчество в подкрепа на спорта за хората с увреждания връчиха председателят на парламента Цецка Цачева, председателят на Комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев, американският посланик Джеймс Уорлик и представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.

В категория „Национална институция” наградата получи комисар Милчо Енев – директор на главна дирекция „Охранителна полиция” към МВР. В категория „Гражданска организация” наградата получи Марта Димитрова – председател на Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи Плевен. В категория „Спортна организация” наградата бе връчена на Златолина Мукова – председател на Ездови клуб „Конкур” Ихтиман. В категория „Училище” наградата получи д-р Пол Джонсън – президент на Американския колеж в София. В категория „Университет” наградата спечели Стоян Денев – координатор на доброволческа програма на ВТУ „Кирил и Методи”. В категория „Областна администрация” наградата бе връчена на Ирена Узунова – областен управител на Хасково. В категория „Община” наградата бе връчена на Йорданка Ананиева – заместник-кмет на Община Бургас.

От името на „Спешъл Олимпикс Интернешънъл” директорът на организацията за Югоизточна Европа Марта Джо Брайчич връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева най-високото благодарствено отличие „Юбилеен сребърен долар с лика на Юнис Кенеди Шрайвър”.

Организатори на инициативата бяха „Спешъл олимпикс – България” и Народното събрание на Република България.

Времето