Българската парламентарна делегация беше приветствана в пленарната зала на индийския парламент

Българската парламентарна делегация беше приветствана в пленарната зала на индийския парламент

Българската парламентарна делегация, водена от предсeдателя на Народното събрание Цецка Цачева, бе посрещната с тържествена церемония в сградата на индийския парламент. Заседанието на Долната камара (Лок сабха) започна с приветствие към българските парламентаристи.

За мен е особено удоволствие и висока чест да съобщя, че в пленарната зала са депутати от България, заяви Мейра Кумар, която е първата жена-спикер на Лок сабха и по чиято покана се осъществява парламентарната визита в Делхи. От председателската трибуна тя помоли Цецка Цачева да предаде сърдечни поздрави на президента и на министър-председателя на България и искрени благопожелания на приятелския български народ. Българските депутати се присъединиха към обявената в началото на заседанието минута мълчание в памет на жертвите от терористичните атаки в Мумбай през 2008 г. В пленарната зала на индийския парламент българската делегация наблюдава дебата по повод решението на правителството да увеличи тавана на преките чуждестранни инвестиции в някои сектори на индийската икономика.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и придружаващата я делегация бяха поканени в Голямата зала за съвместни заседания на двете камари на индийския парламент, където по традиция гостуващи държавни глави произнасят речи и обръщения. Това бе възможност за провеждане на неформални разговори с депутати от управляващата партия и опозицията. Те споделиха с председателя на Народното събрание, че следят с интерес обществено-политическото развитие у нас и са готови да работят за разширяване на сътрудничеството между двете страни.

Българските парламентаристи разговаряха последователно с министъра на правосъдието, с министъра на развитието на селските райони, с министъра на възобновяемите източници на енергия и с държавния министър на отбраната и държавния министър на парламентарните въпроси и планирането. От разговорите стана ясно, че общ интерес представляват проекти в областта на военно-икономическото сътрудничество, фармацевтиката, земеделието и химическата промишленост.

Мани Шанкар Аяр, бивш сътрудник на Раджив Ганди, сега депутат, приветства Цецка Цачева и изрази възхищението си от известната българска журналистка Даниела Кънева, която по думите му е забележителна личност с широки познания за Индия и индийската политика. Жени-парламентаристи от Горната камара споделиха с Цецка Цачева, че пазят топли спомени от посещението си у нас през далечната 1980 г., когато са били в София за участие в международен форум. Те изразиха задоволство от нарастващата роля на жените в политиката през последните години и изтъкнаха, че България и Индия са добри примери в това отношение, тъй като начело и на двата парламента са жени.

В представителната зала на библиотеката на индийския парламент председателят на Народното събрание Цецка Цачева разгледа уникално калиграфско копие на индийската конституция, изработено по повод 50 години от приемането на първия основен закон на Република Индия през 1950 г.

В рамките на визитата на българската парламентарна делегация бе подписано Споразумение между и правителството на Република България и правителството на Република Индия за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

В Делхи депутатите разговаряха още с държавния министър на външните работи г-жа Принит Каур, която даде висока оценка на сътрудничеството между България и Индия в международните организации и изрази благодарност за българската подкрепа за избирането на Индия за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2011 – 2012 г. Министър Каур поздрави България за успешно провежданата икономическа политика на фона на световната икономическа криза.

Точно в 18 часа местно време спикерът на Долната камара на парламента г-жа Мейра Кумар ще посрещне председателя на Народното събрание в представителната зала на Библиотеката на парламента. Там ще се състоят и официалните пленарни разговори между двете делегации.

Водещи новини

Времето