Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов: Черно море се очертава като един от районите на активно икономическо сътрудничество през 21 век

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов: Черно море се очертава като един от районите на активно икономическо сътрудничество през 21 век

Черно море се очертава като един от районите на активно икономическо сътрудничество през 21 век, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов при откриването на 38-то заседание на Комитета по правни и политически въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество /ПАЧИС/. Народното събрание е домакин на заседанието, което се провежда на 14 и 15 септември 2011 г. в Бургас.

Заместник-председателят на парламента посочи, че като страна-членка на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество България придава голямо значение на дейностите, провеждани от ЧИС като единствената междуправителствена организация в Черноморския регион. По думите му предстоящото отбелязване на двадесетата годишнина на организацията е повод да се направи стратегически преглед на досегашната й дейност, на постиженията и недостатъците, но най-вече на бъдещите крачки за постигане на по-висока интензивност и ефективност на сътрудничеството. „В тази връзка бих искал отново да изразя решителната ни подкрепа за идеята за създаване на Специализирана експертна група, която да започне работа по съставянето на нов икономически дневен ред на ЧИС за следващите десет години”, заяви Анастасов.

Заместник-председателят на Народното събрание отбеляза, че ЧИС може да се развива успешно само във взаимовръзка с европейските интеграционни процеси. Новата политика на Европейския съюз към Черноморския регион, известна като Черноморска синергия, разкрива сериозни възможности за взаимодействие на регионално ниво, но и ни изправя пред предизвикателството да намерим конкретни пътища и подходи за развитие на евро-черноморското партньорство, каза той. По думите му това може да стане както чрез активизирането на политическия диалог на всички нива, така и в реализирането на конкретни проекти от регионално, субрегионално и общоевропейско значение.

Анастас Анастасов отбеляза, че темата, която предстои да бъде обсъдена на заседанието  – „Изпълнението на споразуменията между държавите-членки на ЧИС в областта на борбата срещу организираната престъпност”, предоставя благоприятна възможност в навечерието на двадесетгодишнината от основаването на ЧИС да се направи равносметка на досегашните усилия за подпомагане на борбата с организираната престъпност в Черноморския регион и да се очертаят бъдещите рамки на взаимодействие за тяхното по-нататъшно активизиране.

Очевидно е, че глобалният характер на организираната престъпност диктува необходимостта ефективната борба срещу нея да се води не само с националния капацитет на отделната държава, но и в тясно взаимодействие с други страни в регионален и световен мащаб, посочи заместник-председателят на парламента. В този контекст ЧИС има потенциала да стимулира сътрудничеството между страните-членки – и на правителствено, и на парламентарно равнище, за успешното противопоставяне на това предизвикателство, добави той.

38-то заседание на Комитета по правни и политически въпроси на ПАЧИС откри председателят на комитета Михаил Емелянов. Във форума участват представителите на 12-те страни-членки, наблюдатели и гости. Основният доклад по темата за изпълнението на споразуменията между страните-членки на ПАЧИС в областта на борбата с организираната престъпност изнесе заместник-председателят на българската делегация в ПАЧИС Стоян Гюзелев.

ПАЧИС е парламентарно измерение на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество – международна регионална икономическа организация на страните от  Черноморския регион. В момента в ПАЧИС участват дванадесет държави – Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.