По повод Световния ден на доброволното кръводаряване – 14 юни, Народното събрание бе домакин на 51-та Национална конференция по трансфузионна хематология

По повод Световния ден на доброволното кръводаряване – 14 юни, Народното събрание бе домакин на 51-та Национална конференция по трансфузионна хематология

По повод Световния ден на доброволното кръводаряване – 14 юни, Народното събрание бе домакин на 51-та Национална конференция по трансфузионна хематология. Организатори на форума, който е под патронажа на Комисията по здравеопазването, бяха Министерството на здравеопазването и Националният център по трансфузионна хематология. В конференцията участваха председателят на Комисията по здравеопазването Десислава Атанасова, министърът на здравеопазването Стефан Константинов, представители на районните центрове по трансфузионна хематология в Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна, на отделенията по трансфузионна хематология на МБАЛ в страната, на Българския червен кръст, както и дългогодишни кръводарители.

На форума беше направен цялостен отчет на извършената дейност по кръводаряване, диагностициране, преработване и предоставяне за приложение на кръвта и кръвните съставки през 2010 година. Представен беше проект „Национална информационна система по трансфузионна хематология”, финансиран от Европейския социален фонд по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, чийто  бенефициент от юни 2011 г. е Националният център.

Съвместно с Българския червен кръст по традиция бяха наградени 10 заслужили кръводарители от цялата страна. Отличени бяха и журналистите, които активно са работили за повишаване на осведомеността на обществото по въпросите, свързани с безвъзмездното и доброволно кръводаряване.

Водещи новини

Времето