Започна петата сесия на 41-то Народно събрание. Първото за годината пленарно заседание на парламента започна с декларации от името на парламентарните групи

Започна петата сесия на 41-то Народно събрание. Първото за годината пленарно заседание на парламента започна с декларации от името на парламентарните групи

Започна петата сесия на 41-то Народно събрание. Първото за годината пленарно заседание на парламента започна с декларации от името на парламентарните групи. Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за Българската агенция по безопасност на храните. Парламентът реши в структурата на агенцията да бъде създаден Център за оценка на риска. Центърът ще прави независима научна оценка на риска по отношение на безопасността на храните, здравето на човека, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, както и добавките в храните и фуражите, генетично модифицираните организми, диетичните продукти. Центърът ще оценява и материалите и предметите, предназначени за контакт с храни, ензими, ароматизанти, спомагателни вещества,  замърсители, здравето на растенията и растителната защита. Към директора ще действа консултативен съвет от 15 постоянни членове. Центърът за оценка на риска ще бъде третостепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. Органи на управлението на Центъра са директорът и управителният съвет. Директорът ще се назначава от премиера и ще бъде пряко подчинен на изпълнителния директор на агенцията по храните.

През първата работна седмица депутатите ще обсъдят проект на декларация за дипломатите ни, свързани с Държавна сигурност. Точката е първа в петъчното заседание на Народното събрание. Проектът е внесен от депутати от председателя на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова и председателя на Комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров.

В седмичната програма е и второто четене на промени в Закона за чужденците в Република България и първо четене на законопроект за ограничаване на плащанията в брой, внесен от Министерския съвет.

На второ четене през седмицата се предвижда Народното събрание да обсъди и Закона за горите. В парламентарния контрол ще бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за политиката на България по приемането ни в Шенген. Изслушването е във връзка с въпроси на депутатите от ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев и Михаил Миков.

Водещи новини

Времето