Пред парламентите на България и на германската провинция Бавария стоят редица сходни проблеми, констатираха председателят на НС Цецка Цачева и председателят на баварския Ландтаг Барбара Щам

Пред парламентите на България и на германската провинция Бавария стоят редица сходни проблеми, констатираха председателят на НС Цецка Цачева и председателят на баварския Ландтаг Барбара Щам

Пред парламентите на България и на германската провинция Бавария стоят редица сходни проблеми, констатираха председателят на НС Цецка Цачева и председателят на баварския Ландтаг Барбара Щам

9 септември 2010 г.

Пред парламентите на България и на германската провинция Бавария стоят редица сходни проблеми, констатираха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на баварския Ландтаг Барбара Щам. По покана на Цецка Цачева парламентарна делегация от германската провинция Бавария е на двудневно официално посещение в България. На 9 септември 2010 г. Барбара Щам и водената от нея делегация се срещнаха с ръководството на Народното събрание.

Председателят на парламента определи пред медиите проведените разговори като сърдечни, непринудни и между патньори. Имах удоволствието да споделя колко високо ценим помощта, която Народното събрание и Република България имаме в лицето на Бавария, подчерта Цецка Цачева. На срещата е констатирано, че пред двата парламента стоят за решаване почти идентични проблеми като съставяне на бюджета за 2011 г. и преодоляването на неблагоприятните последици от кризата. От българската страна е бил отбелязан приоритетът на правителството, свързан с борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Председателят на парламента посочи, че в сферата на правосъдието, вътрешната сигурост и обществен ред има много близко сътрудничество между министрите на вътрешните работи на България и Бавария и постоянните парламентарни комисии. Споделихме за идеята да бъде създаден специализиран съд, не бе подмината темата за здравеопазването, за усвояване на еврофондовете, за търсене на стратегически инвеститор по отношение на АЕЦ „Белене”, допълни Цецка Цачева. Тя посочи, че е бил очертан широк кръг от проблеми, които са приоритетни за есенната сесия на Народното събрание, а се оказало, че са много близки и до дебатите, които вървят в Ландтага на Бавария.

Председателят на баварския Ландтаг Барбара Щам отбеляза, че между България и Германия, а в частност между България и Бавария, съществуват дългогодишни приятелски партньорски отношения не само на правителствено ниво, но и на ниво парламенти. Нашето идване тук е свързано с желанието да задълбочим още повече добрите връзки, допълни тя. По думите й по време на разговора е било установено, че двата парламента трябва да решават много идентични проблеми. Като актуален въпрос не само за България и Германия, а и всички страни от ЕС, Щам отбеляза мерките, които Общността трябва да предприеме, за да не се допуска нова икономическа криза.

Председателят на баварския Ландтаг Барбара Щам написа в книгата за официални гости на Народното събрание: „Струва си да продължим да работим заедно в Европа за благото на нашите деца и техните внуци”.

В срещата от българска страна участваха заместник-председателите на Народното събрание Анастас Анастасов, Георги Пирински, Христо Бисеров, Павел Шопов и Екатерина Михайлова, както и председателите на Комисията по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова и на Комисията по здравеопазване Десислава Атанасова.

В състава на парламентарна делегация от германската провинция Бавария са заместник-председателите на Ландтага Райнхолд Боклет, Франц Магет, Петер Майер, Кристине Щал и Йорг Роде.

В програмата на делегацията за днес е включена среща с министъра на външните работи Николай Младенов. На 10 септември 2010 г. председателят на баварския Ландтаг Барбара Щам и водената от нея делегация последователно ще разговарят с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, с министъра на правосъдието Маргарита Попова и с президента на Георги Първанов.

Парламентарната делегация от германската провинция Бавария ще бъде приветствана в 11.30 часа в Пленарна зала на Народното събрание.