Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше на посещение в Чешката Република, където участва в отбелязването на 24 май

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше на посещение в Чешката Република, където участва в отбелязването на 24 май

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше на посещение в Чешката Република, където участва в отбелязването на 24 май

21 – 23 май 2010 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водена от нея парламентарна делегация бяха на посещение в Чешката Република. Визитата бе от 21 до 23 май 2010 г.

На 21 май председателят на парламента се срещна с председателя на Сената на Чехия Пршемисъл Соботка. Цецка Цачева се разписа в Паметната книга на Сената. По-късно в Българския културен клуб в Прага тя поднесе приветствие към българските и чешките участници в конференцията „Делото на светите братя Кирил и Методий сред славянските народи”. Форумът бе посветен на 130-годишния юбилей от създаването на първото българско сдружение „Българска седянка” в Чехия. В състава на делегацията бяха заместник-председателят на Народното събрание Христо Бисеров и народните представители Красимир Ципов, Андрей Пантев и Любомир Иванов.

В 15.00 часа председателят на Народното събрание участва в церемонията по изпращане на абитуриентите от випуск 2010 г. на Българското средно образователно училище „Д-р Петър Берон”. Тя се обърна с приветствие към зрелостниците от българското училище в Прага, а след това разговаря с педагогическия колектив.

На 22 май председателят на парламента Цецка Цачева и водената от нея делегация участваха в Четвъртия събор на българите в Европа, който по традиция се провежда в навечерието на 24 май в Микулчице. Тук в Южна Моравия е бил западният книжовен център на славяните и се предполага, че на това място е завършил своя жизнен път по-големият от солунските братя – Методий. Българската делегация присъства на тържествената литургия, водена от митрополит Крищоф, глава на Православната църква на чешките земи и Словакия  и митрополит Кирил, глава на Варненско-Преславската митрополия. Председателят на Народното събрание произнесе слово при откриването на събора на българите от Централна Европа и поднесе цветя пред паметника на св. св. Кирил и Методий и паметната плоча на св. Методий.

На 23 май председателят на парламента Цецка Цачева и българските парламентаристи посетиха православния храм „Св. Горазд” в Оломоуц и се срещнаха в Българския културен клуб с диаспората от Оломоуцка област. По-късно Цецка Цачева беше приветствана на площада в центъра на града от хейтмана на областта Мартин Тесаржик.