Коледната ваканция на Народното събрание ще бъде от 24 декември до 10 януари

Коледната ваканция на Народното събрание ще бъде от 24 декември до 10 януари

Коледната ваканция на Народното събрание ще бъде от 24 декември до 10 януари

16 декември 2009 г.

Коледната ваканция на Народното събрание ще бъде от 24 декември до 10 януари, съобщи на 16 декември 2009 г. пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя уточни, че съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, коледната ваканция е от 22 декември до 10 януари.

Парламентът ще заседава извънредно на 22 декември, като е възможно да има заседание и на 23 декември, каза Цецка Цачева. Народните представители ще започнат новата 2010 г. също с извънредно заседание – на 12 януари /вторник/, като още на 11 януари вероятно ще заседават председателският съвет и комисиите, допълни тя.

За първи път Народното събрание ще работи  в ден, обявен за отработване от правителството – 19 декември /събота/, когато ще бъде организирана кръгла маса по изборното законодателство, отбеляза председателят на парламента.

По време на ваканцията на Народното събрание ще бъде монтирана новата система за гласуване с биометрични данни, която трябва да заработи в началото на януари, съобщи председателят на парламента.

В отговор на въпрос Цецка Цачева заяви, че народните представители и администрацията на Народното събрание няма да получат 13-та заплата или коледни добавки. Никакви добавки, никаква 13-та заплата, спестените средства от работна заплата в размер на около 1 300 000 лв. са върнати отдавна в централния бюджет, добави тя и уточни, че икономията е от промяната в структурата на парламента.

Попитана как ще коментира данни от изследвания на социологически агенции, според които рейтингът на Народното събрание намалява, Цецка Цачева каза, че си обяснява това с приемането на бюджета за 2010 г., в който няма желаното увеличение на пенсиите и трудовите възнаграждения. Цифрите са нещо полезно, но не винаги и всякога, коментира тя. По думите й това, което българските граждани виждат е, че парламентът работи. Ако в началото на август нямахме достатъчно законопроекти от Министерския съвет, то сега обемът на програмата и внесените проекти е голям и няма причина за този нисък рейтинг, смята председателят на Народното събрание.

Времето