Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за редица престъпления, включително и за отвличанията

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за редица престъпления, включително и за отвличанията

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за редица престъпления, включително и за отвличанията

16 декември 2009 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 16 декември 2009 г. на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от правителството, с които се увеличават наказанията за редица престъпления, включително и за отвличанията. Депутатите приеха и законопроект на народния представител Яне Янев за изменение на НК. Те отхвърлиха предложение за промени в НК, направено от Лъчезар Тошев.

Парламентът прие на второ четене текстове от промените в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат Националният рамков договор да остане и да не бъде заменян с национални рамкови условия, както беше предложено. Утре депутатите ще продължат обсъждането на измененията. Те записаха, че Националният рамков договор е нормативен административен акт, който има действие на територията на цялата страна за определен срок. Той е задължителен за НЗОК, РЗОК, изпълнителите на медицинска помощ, осигурени лица и осигурителите.

Народното събрание прие промяна в Закона за специалните разузнавателни средства, според която министърът да може да преценява необходимостта дали подслушването на служител на МВР да се прилага от дирекция "Технически операции" на ДАНС или от дирекция "Оперативни технически операции" на вътрешното ведомство. Промените, предложени от народните представители от ГЕРБ Иван Петров, Пламен Тачев и Красимир Ципов, бяха приети на първо и на второ четене. Мотивите за предложението са, че  ДАНС има задължение да прилага СРС спрямо служители на МВР, което агенцията няма техническа възможност да изпълни. По този начин се създават затруднения за дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР да осъществява дейността си по предотвратяване и разкриване на престъпления и дисциплинарни нарушения, извършени от служители на министерството, е записано още в мотивите.

Народните представители приеха на първо и на второ четене актуализация на  Закона за държавния бюджет за 2009 г., с която се предвижда тази бюджетна година да завърши с  дефицит от 500 милиона лева. Парламентът допълни текст от Закона, който предвижда кога Министерският съвет може да намали нелихвените разходи и трансферите. След актуализацията това може да стане, при неизпълнението на приходите по консолидираната фискална програма в размер, който може да доведе до отрицателно бюджетно салдо по консолидираната фискална програма в размер над 500 млн. лева. От парламентарната комисия по бюджет и финанси отчетоха, че консолидираният бюджет най-вероятно ще приключи годината с минимален дефицит под 0,8 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. Промяната се налага заради "преодоляване на натрупания  дисбаланс в края на мандата на предходното правителство" въпреки усилията на новото правителство натрупаният дефицит по консолидираната фискална програма да бъде преодолян.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за околната среда и водите. Те предвиждат да отпадне задължението докладите по ОВОС и оценка за съвместимост да се възлагат на регистрирани от МОСВ експерти, а екипът ще може да се избира на пазарен принцип от възложителите. Занапред министърът на околната среда всяка година трябва да внася доклад за състоянието на околната среда в Министерския съвет, а не в Народното събрание, както досега. След като документът бъде приет от правителството, ще се публикува като Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда.

Водещи новини

Времето