Здравното образование в училище обсъдиха на среща в парламента ученици и народни представители

Здравното образование в училище обсъдиха на среща в парламента ученици и народни представители

Здравното образование в училище обсъдиха на среща в парламента ученици и народни представители

16 декември 2009 г.

Ученици от Първа английска езикова гимназия в София и 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев” в Благоевград посетиха на 16 декември 2009 г. Народното събрание и се срещнаха с председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков, със заместник-председателя на Комисията по здравеопазването Пламен Цеков и народния представител от ПГ на ПП ГЕРБ Михаил Николовски. Тийнейджърите запознаха народните представители с рисковите фактори, които застрашават здравето и развитието на младите хора в България и поставиха основните проблеми, за решаването на които според тях е необходима и законодателна намеса.

В срещите със законотворците взеха участие и доц. д-р Стефанка Шпангенберг, завеждащ секция „Детско и училищно здравеопазване” в Националния център по опазване на общественото здраве, д-р Захари Зарков, направление „Психично здраве” в центъра, Нели Петрова, директор на Първа английска езикова гимназия в София и Лилия Стоянова, директор на 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев” в Благоевград. Като домакин на събитието, ръководството на парламента организира посещение на учениците в пленарна зала и образователен тур в сградата на Народното събрание.

Здравното образование в училище трябва да бъде един от ключовите приоритети при промени в законодателството, касаещо младите, коментират от Националния център по опазване на общественото здраве. Също така е необходимо да се промотира и поощрява спортът сред децата и да им се осигури възможност те да спортуват редовно. Много важни за развитието им са и добрият психоклимат и качественото здравно обслужване в училище, осигуряването на възможност за здравословно хранене, противодействие на насилието и ограничаване на рисковете в интернет чрез осигуряване на алтернативни форми на развлечение, смятат експертите.

Председателят на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков отбеляза, че здравето на учениците, заедно със спорта и извънкласните форми, е много важен елемент от образованието на децата. Училищата в момента нямат и организационна възможност, а и средства да осигурят адекватна и професионална медицинска помощ, подчерта той. По думите му е време да се направят първите крачки за здравно обучение в българските училища, защото е недопустимо учениците в България да бъдат едни от най-затлъстяващите млади хора в Европа.

Огнян Стоичков посочи, че Националният център по опазване на общественото здраве и други организации са предложили проекти на подзаконови нормативни актове, предвиждащи въвеждане на здравно обучение и те трябва да бъдат предмет на задълбочен анализ. Представените днес положения несъмнено ще бъдат във фокуса на вниманието на Комисията образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, увери учениците Огнян Стоичков.

По време на визитата в законодателната институция младежите подариха на всички депутати по един тематичен календар за 2010 г., който представя мнението на младите хора у нас по горещите теми в живота им. Неговата цел е през всеки ден през новата година да напомня на народните представители да работят с мисъл за младото поколение на България, споделиха учениците.

Визитата в парламента е част от стартиралия в началото на 2009 г. проект на НЦООЗ „Национална кампания за рисковите фактори за здравето и развитието на младите хора – „Открий себе си!”.

Според резултатите от национално представително проучване сред младежи между 13 и 18 години за децата между 13 и 15 години основните проблеми в живота им са тютюнопушенето (61.3%), нездравословното хранене (57%) и употребата на алкохол (56.4%). Мнението на по-големите – между 15 и 18 г., е, че най-голям риск за здравето и развитието им крият насилието в училище (62.8%), употребата на наркотици (62.1%) и престъпността (60.6%).

Сред анкетираните тийнейджъри 60.8% са употребявали цигари, а 75.6% - алкохол. Обезпокояващ е и фактът, че едно от всеки четири деца е употребявал горепосочените вещества многократно. В същото време 17.2% са опитвали трева, а съответно 5.7% - амфетамини и екстази и 2.1 % – хероин и кокаин.

Ниската сексуална култура също е сериозен риск за младите, коментират специалистите. Основен пролбем тук е фактът, че информация за секса подрастващите получават в най-голяма степен от по-големи или на тяхната възраст приятели и интернет сайтове и форуми. Родителите се нареждат едва на четвърто място като източник на информация по тази тема. Това говори, че все още сексът е тема табу в голяма част от семействата на подрастващите. Училището също остава на заден план по този показател, сочат резултатите от изследването.

Мнението на младото поколение за заобикалящите го опасности и рискове безспорно води и до извода, че здравното образование в училище е належащ въпрос, обобщават експертите от Националния център по опазване на общественото здраве. Необходими са общи усилия на родителите, учителите и училищното ръководство, институциите и обществото като цяло, за да се намалят рисковете за здравето на младите, заключават от НЦООЗ.

Времето