Председателят на парламента Цецка Цачева направи дарения на Регионалния музей и на хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново

Председателят на парламента Цецка Цачева направи дарения на Регионалния музей и на хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново

Председателят на парламента Цецка Цачева направи дарения на Регионалния музей и на хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново

22 септември 2009 г.

В Деня на Независимостта - 22 септември, председателят на Народното събрание Цецка Цачева посети великотърновската Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. Г-жа Цецка Цачева беше във Велико Търново за участие в тържественото честване на 101-та годишнина от Независимостта на България.

На церемония в гимназията от името на 41-то Народно събрание председателят на парламента дари на Регионалния исторически музей във Велико Търново експозиция, посветена на Независимостта. Преди да бъде изложена в музея, експозицията ще гостува на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. Изложбата бе подготвена от Държавна агенция „Архиви” по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта.

Цецка Цачева удостои с почетен плакет «130 години Народно събрание» директора на гимназията Тамара Драганова и направи дарение от книги за училищната библиотека.

По-късно председателят на българския парламент участва в дискусия с ученици – членове на Клуб „Съхрани българското”.

Изпълнена съм с вяра и оптимизъм, защото делото на нашите праотци няма да бъде забравено, докато нашата млада и достойна смяна ревностно пази, тачи и изучава великото дело на плеяда българи, които през бурния 19 век доказаха, че Независимостта на България е национална кауза, заяви председателят на Народното събрание при срещата си с представителите на клуб "Съхрани българското".

Отговаряйки на въпрос на ученик, г-жа Цецка Цачева посочи, че днес България е толкова независима, колкото е била и преди влизането на страната ни в Европейския съюз, защото "това е общност на истински независими държави, които могат да ценят и уважават своя и чуждия суверенитет".

"Вдъхновени от великото дело на предците ни, нека бъдем достойни потомци, с умението си да градим и творим сами историята си, редом със силните европейски държави. Нека докажем, че България може да бъде независима и уважавана държава!", написа г-жа Цецка Цачева в почетната книга на хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий".

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва в тържествената заря-проверка по повод 101-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В зората на 21 век е още по-ясно, че независимостта е сред жизнено важните характеристики на съвременната държава. Това заяви в словото си председателят на българския парламент.

Независимостта е и висша гражданска ценност. Само общност от свободни граждани може да изрази и спечели национална кауза като независимостта, заяви Цецка Цачева. Вече на повече от едно столетие изстраданата българска независимост е извор и основание за национално самочувствие, допълни тя. По думите й, едва ли сред нас има просветен гражданин, който да не е дълбоко убеден, че независимостта е висша ценност - национална, политическа, държавническа. Така всеки народ търси и намира държавната си идентичност.

Независимо от трудностите, които срещаме по своя път, блясъкът на събитията от преди 101 години ще озарява векове напред надеждите и самочувствието на българския народ. Величието на днешния ден винаги ще вдъхновява националния оптимизъм у всеки гражданин за достойно европейско бъдеще на страната ни, каза още Цецка Цачева.

Водещи новини

Времето