Народното събрание изслуша министъра на вътрешните работи, който представи информация за катастрофата край Ямбол

Народното събрание изслуша министъра на вътрешните работи, който представи информация за катастрофата край Ямбол

Народното събрание изслуша министъра на вътрешните работи, който представи информация за катастрофата край Ямбол

29 май 2009 г

В началото на пленарното заседание на 29 май 2009 г. народните представители почетоха с минута мълчание паметта на загиналите при катастрофата край Ямбол, в която загубиха живота си 16 и бяха ранени 14 души. Председателят на Народното събрание откри заседанието с думите, че днес е ден на национален траур и цялата страна почита паметта на жертвите на трагичния инцидент.

Георги Пирински припомни, че още вчера председателят на парламентарната комисия по политиката при бедствия и аварии Венелин Узунов и народни представители са били на мястото на инцидента, посетили са и пострадалите, и гражданите, участвали в спасителните действия.

Необходимо е Народното събрание да продължи да бъде пряко ангажирано с преодоляване на последиците, с изработването на изводите и констатациите за случилото се, както и с целия кръг въпроси, свързани с подобен род инциденти, посочи Георги Пирински. Нужно е председателят на парламентарната комисия по политиката при бедствия и аварии да продължи да поддържа постоянна връзка с другите държавни институции и да съдейства за всички необходими мерки, които се предприемат по отношение на роднините на пострадалите и на общината, заяви председателят на Народното събрание от парламентарната трибуна.

Георги Пирински предложи да се проведе извънредно заседание на комисията по транспорта във връзка с инцидента. Тя трябва да проследи и контролира действията на органите, които ще се занимават с анализа на обстоятелствата около тази катастрофа, подчерта председателят на парламента. Той допълни, че комисията трябва да изиска всички документи от проверките на място, анализите и докладите, извършени от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". По думите на председателя на Народното събрание трябва с цялата строгост и взискателност да бъде анализиран режимът, който действа при провеждане на масови мероприятия, доколко той е бил спазен, както и целият режим на свидетелстване на техническа изправност на превозните средства и на правоспособност на водачи.

Председателят на парламента апелира народните представители да бъдат съпричастни с трагедията на семействата на загиналите и пострадалите и да направят всичко, което е нужно от страна на Народното събрание за преодоляване на последиците и за недопускане на подобни трагични и страшни катастрофи.

В пленарната зала информация за инцидента представи министърът на вътрешните работи.
Михаил Миков заяви, че има констатирани нарушения в работата на фирмата – собственик на катастрофиралия автобус. Той припомни, че при произшествието са загинали 16 души и са ранени 14, които са настанени в областната болница в Ямбол, във Военномедицинската академия и в "Пирогов".
Министърът поясни, че при проверка на фирмата-превозвач от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", са констатирани редица нарушения, сред които липсата на преминато от шофьора на автобуса психологическо изследване пред ИААА. Министърът допълни, че разследването по случая продължава.

Предстои в парламента да бъде изслушан и министърът на транспорта.

Времето