Разширяването на парламентарното сътрудничество и възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между България и Република Корея обсъдиха председателите на парламентите на двете страни

Разширяването на парламентарното сътрудничество и възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между България и Република Корея обсъдиха председателите на парламентите на двете страни

Разширяването на парламентарното сътрудничество и възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между България и Република Корея обсъдиха председателите на парламентите на двете страни

12  май 2009 г.

Разширяването парламентарното сътрудничество и възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между България и Република Корея бяха сред основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Георги Пирински с председателя на Националното събрание на Република Корея Ким Хьонг-о на 12 май 2009 г. Корейска парламентарна делегация, водена от Ким Хьонг-о, е на тридневно официално посещение в България.

На срещата Георги Пирински отбеляза, че двустранните отношения в последните години се развиват бурно и подчерта, че това трябва да бъде подкрепено и разширено и на парламентарно ниво. Председателят на Народното събрание поздрави Република Корея с домакинството на Експо’2012 и допълни, че изложението ще даде възможност за представяне на България на корейските потребители, за задълбочаване на двустранната търговия и за насърчаване на инвестициите. Като плодотворни сфери на сътрудничество Георги Пирински открои информационните технологии и културата.

Председателят на Националното събрание на Република Корея поздрави България с пълноправното й членство в НАТО и ЕС. Той посочи, че през следващата година се отбелязват 20 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни и подчерта, че в този период е била положена много здрава основа, на базата на която могат да бъдат продължени усилията за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в различни области.

В изявление за медиите след срещата Георги Пирински отбеляза, че 20-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея дава възможност да се направи равносметка на едни бързоразвиващи се отношения и да се погледне напред с решимостта те да се развиват и по-нататък. Съгласихме се, че Експо’ 2012, чиито домакин ще бъде корейския град Йосу, предоставя подходяща възможност за взаимно опознаване и развитие на отношенията между двете страни, подчерта председателят на Народното събрание. По думите му важна стъпка в по-нататъшното задълбочаване на двустраните връзки е и очакваното посещение на българския президент в Корея през тази есен.

Председателят на Националното събрание на Република Корея определи разговора с председателя на българския парламент като много плодотворен и изрази надежда, че Експо’ 2012 ще бъде използвано за задълбочаване и конкретизиране на сътрудничество между двете страни. През 2010 г. се навършват 20 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни и моето посещение в България дава възможност да се подготвим за по-нататъшното двустранно партньорство, подчерта Ким Хьонг-о. Много се радвам, че съм в България и благодаря на председателя на Народното събрание за поканата му да посетя страната в годината, в която се отбелязва 130-та годишнина на Народното събрание, допълни той.

В отговор на въпрос Георги Пирински каза, че през последните години между България и Република Корея е имало интензивна размяна на визити на ниво министри и са били подписани много важни спогодби и в икономическата, и в правната области. Пред нас сега стои предизвикателството тези договорености да започнат да дават в още по-голяма степен своите практически резултати, добави той. 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения е добър повод да погледнем напред, за да набележим програма, която да даде качествен ръст на търговията и инвестициите, а защо не да стане повод за откриване на двустранна авиолиния, подчерта председателят на Народното събрание.

За 13 май 2009 г. е предвидена среща на корейската парламентарна делегация с президента на Република България Георги Първанов. В 16.00 часа председателят на Националното събрание на Република Корея ще получи почетен медал „Св. Климент Охридски” със синя лента от Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Програмата на визитата на 14 май 2009 г. предвижда посещение на Бачковския манастир и Пловдив.

Водещи новини

Времето