Позиция по повод разпространената чрез интернет-форуми петиция за запазване на усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания

Позиция  по повод разпространената чрез интернет-форуми петиция за запазване на усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания

Позиция по повод разпространената чрез интернет-форуми петиция за запазване на усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания

30 април 2009 г.

Във връзка с «Петицията в защита на т. 4, чл. 16 от Закона за народната просвета: да се запази усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания», инициирана от инициативен комитет на родители, регистрирани в портал BG - Mamma  и в сайта на СПОД "Български бебе център”, и членове на сдружението, пресцентърът на Народното събрание разпространява следната позиция:

  1. Народното събрание на Република България не е приемало да отпаднат държавните образователни изисквания за усвояването на книжовния български език. По време на пленарното заседание на 20 март 2009 г., цитирано в апела за подкрепа на подписката, парламентът не е обсъждал изменения в Закона за народната просвета. Всеки гражданин може да се убеди в това като се запознае със стенограмата от заседанието,  публикувана в официалния сайт на Народното събрание. На този ден народните представители разглеждаха на първо четене законопроектите за изменение и допълнение на Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България.
  2. В парламента няма депозирани законопроекти за промени в Закона за народната просвета, които предвиждат отпадане на държавните образователни изисквания.
  3. Още преди година на 16 май със 114 гласа единодушно Народното събрание реши да се запазят държавните образователни изисквания за усвояването на книжовния български език.
  4. Председателят на Комисията по образование и наука в 40-то Народно събрание г-н Лютви Местан никога не е внасял предложение за отпадане на изискванията и е един от народните представители, които най-ревностно защитаваха тяхното запазване. Мнението си той е изразявал нееднократно както на заседанията на председателстваната от него комисия, в пленарна зала, така и в медиите. Публично изразена е позицията на г-н Лютви Местан, че «парламентът не може да се откаже от грижата и дълга си да осигури институционалното овладяване на официалния език от страна на гражданите на Република България».
  5. На заседанието на Комисията по образованието и науката на 29 април 2009 г. членовете на комисията изразиха единодушното си становище, че разпространената в публичното пространство петиция не се основава на точни данни и факти. Това мнение бе споделено и от присъстващия на заседанието представител на инициативен комитет на родители, регистрирани в портал BG - Mamma  и в сайта на СПОД "Български бебе център”, и членове на сдружението. Той е пояснил също, че се спекулира с петиция от миналата година.

Припомняме тези факти и обстоятелства с ясното разбиране, че те не са нови за обществото, а позицията на председателя на Комисията по образованието и науката в 40-то Народно събрание по тях е ясна, недвусмислена и никога не е създавала повод за различни тълкувания.