Заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов се срещна с ръководителя на Статистическата служба на Русия „Росстат” Владимир Соколин

Заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов се срещна с ръководителя на Статистическата служба на Русия  „Росстат” Владимир Соколин

Заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов се срещна с ръководителя на Статистическата служба на Русия  „Росстат” Владимир Соколин

28 април 2009 г.

Заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов се срещна на 28 април 2009 г. с ръководителя на Статистическата служба на Русия  „Росстат” Владимир Соколин.

На разговора проф. Корнезов отбеляза, че отношенията между България и Русия се развиват интензивно и доказателство за това е и осъществяващата се в момента визита в Москва на министър-председателя Сергей Станишев. По думите му перспективите пред икономическите връзки между двете страни са добри.

Заместник-председателят на парламента информира за проведеното на 16 април 2009 г. тържествено заседание на Народното събрание по повод 130 години от приемането на Търновската конституция и подчерта приноса на руските юристи за изработването й.

Проф. Любен Корнезов посочи, че в България има приет Закон за статистиката, а в Народното събрание е внесен и предстои разглеждането на законопроект за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 г.

Ръководителят на „Росстат” Владимир Соколин оцени високо визитата си в България и отбеляза, че между статистическите служби на двете страни има възможности за сътрудничество в редица области и посочи като пример статистиката на външната търговия.

Посещението на г-н Соколин е по покана на председателя на НСИ доц. д-р Мариана Коцева. Целта на визитата е да се обсъдят нови форми на сътрудничество между НСИ и РОССТАТ във връзка с единните европейски стандарти.