Видеопослание на председателя на Европейския парламент Ханс – Герт Пьотеринг по повод тържественото честване на 130-та годишнина на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Видеопослание на председателя на Европейския парламент Ханс – Герт Пьотеринг по повод тържественото честване на 130-та годишнина на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Видеопослание на председателя на Европейския парламент Ханс – Герт Пьотеринг по повод тържественото честване на 130-та годишнина на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

16 април 2009 г.

Уважаеми господин Президент на Република България Георги Първанов,
Уважаеми господин Председател на Народното събрание Георги Пирински,
Уважаеми господин Министър-председател Сергей Станишев,
Господа министри,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми граждани на Република България,
Скъпи приятели,

За мен е чест и удоволствие да се обърна към българското Народното събрание и българския народ от името на Европейския парламент във връзка с тържествената сесия  по случай 130-та годишнина на първата българска конституция.

Много съжалявам за невъзможността  лично бъда с вас днес, но предварително поети ангажименти в Европейския парламент не ми позволиха да напусна Брюксел, за да дойда в България и да присъствам на това историческо тържество.

Първата конституция на България – Търновската конституция, приета през април 1879 г., поставя основите на модерната българска държавност. Тя е огромна крачка към утвърждаването на българската нация в сърцето на нашия европейски континент.

Преди двадесет години падането на Берлинската стена и на желязната завеса проправиха пътя към  повторното завръщане на България в Европа. Копнежът на българския народ да бъде част от демократичния свят бе осъществен.

Основите на днешна свободна и демократична България бяха положени от Търновската конституция, чиято 130-та годишнина отбелязваме днес. Повелите на Търновската конституция са намерили отражение и в новата конституция на Република България, приета през юли 1991 г. Тази нова конституция, приета след завръщането на България в семейството на свободните народи,  налага принципите на мира, хуманизма, човешкото достойнство, справедливостта и толерантността, давайки силни правни и конституционни гаранции за политическа, религиозна и културна свобода. Същите тези принципи представляват общото наследство на европейските народи и са основополагащи ценности на Европейския съюз.

Позволете ми да изразя отново радостта на всички  граждани на Европейския съюз във връзка с членството на България в нашето европейско семейство. Бих искал отново да подчертая историческото значение на разширяването на Европейския съюз и присъединяването на България към него. На вашата страна бяха необходими повече от 60 години, за да се завърне в свободна Европа и така нашият континент да бъде отново обединен. България идва със своето богато културно и интелектуално наследство, допринасяйки за взаимното ни обогатяване.

Вашата страна и преди всичко българският народ заслужава благодарности за положените през последните години огромни усилия, както и за готовността за предприемане на реформи. От собствената си история българският народ се е научил да цени свободата и да уважава човешките права. Конституцията от 1879 г. положи основите на съвременна свободна България и 130 години по-късно тя е демократична държава. Днес членството на България в Европейския съюз служи като допълнителна гаранция за извоюваната свобода и демокрация.

В заключение, позволете ми да цитирам девиза на Република България – “Съединението прави силата”. Тази мисъл, свързана с легендата за Хан Аспарух, отлично изразява и целите и визията на Европейския съюз - единството, което умножава нашия потенциал, гарантира бъдещето на нашия континент и просперитета на европейските граждани.

Нашата обща съдба днес е свързана с Европейския съюз. Заедно ние извървяхме пътя към свободата, демократизацията и сътрудничеството на нашия континент. Ценностите, заложени преди 130 години в първата  конституция на България – Търновската конституция, са важен крайъгълен камък по този път.

Нека продължим  напред по този общ път – следващите стъпки са изборите за Европейски парламент на 7 юни и окончателното ратифициране и влизането в сила на Лисабонския договор.

Благодаря за вниманието!

Водещи новини

Времето