На тържествено заседание Народното събрание отбеляза 130- годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

На тържествено заседание Народното събрание отбеляза 130- годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

На тържествено заседание Народното събрание отбеляза 130- годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

16 април 2009 г.

На тържествено заседание на 16 април 2009 г. Народното събрание отбеляза 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Народните представители единодушно гласуваха обръщение на 40-то Народно събрание към българския народ по повод годишнината. В него се посочва, че честването е възможност за цялото общество да осъзнае висотата на възрожденския дух, чиято сила и енергия са направили възможна съвременна България, а също и да послужи за ориентир на страната ни как да се развива и утвърждава като държава с демократична система на парламентарно управление.

Обществото ни днес отново е изправено пред предизвикателство да утвърждава демократичните конституционни норми на политически и обществен живот, които не могат да останат мъртва буква, а следва да бъдат категорични гаранции за правата на гражданите и интересите на държавата, пише в обръщението.

В изказването си председателят на Народното събрание Георги Пирински отбеляза, че днес още веднъж си даваме сметка, че приетата през 1879 г. Конституция е изключително постижение, тъй като съдържа в себе си висшите ценности на българското политическо и духовно Възраждане. Тези нравствени и интелектуални ценности, кристализирали в национално-освободителните и църковните борби, в стремежа към все по-висока просвета и култура, продължават да бъдат отправна точка в развитието ни като нация и държава, добави той.

И днес обществото ни отчетливо заявява своите очаквания за възможно най-демократичното функциониране на съвременната българска държава, заяви Георги Пирински. Продължава обаче да бъде актуален въпросът доколко ние, народните представители, сме адекватни на демократичните нагласи на своите собствени избиратели, подчерта той.

Нека днес още веднъж се вгледаме в примера на учредителите, нека се поучим от техните разочарования и върхове по пътя към приемането на Търновската конституция, за да осъзнаем още по-пълно своите отговорности и задачи и да градим днешна България като демократична, правова и социална държава, призова председателят на Народното събрание.

Пред народните представители изказване направи и министър-председателят Сергей Станишев. В него той заяви, че днешният тържествен ден е не само празник на демократичната и конституционна традиция в България, повод за преглед на законните ни постижения като съвременна нация и държава, но и основание за сериозна дългосрочна равносметка и очертаване на визия за пътя на България напред.

На тържественото заседание присъства Президентът на Република България Георги Първанов. Гости бяха и вицепрезидентът Ангел Марин, членове на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации, главни редактори на медии.

В началото на заседанието Детският радиохор на БНР изпълни в пленарната зала химните на Република България и на Европа. Специални гости бяха деца от училища, носещи имената на възрожденци и бащи-учредители – ОУ „Антим І” – София, СОУ „Любен Каравелов” – Копривщица, СОУ „П. Р. Славейков” – Трявна.

По-късно председателят на парламента, народни представители и учениците се отправиха към църквата „Св. Седмочисленици”, където поднесоха венци и цветя пред гроба на един от строителите на съвременна България Петко Каравелов. На поклонението Георги Пирински отбеляза, че Петко Каравелов  е един от онези, които най-много са допринесли за демократичния и прогресивен характер на Търновската конституция. Той цитира мисълта на бележития българин: „Най-добрият лек за повечето, ако не за всички злини, е свободата!”, и допълни, че този лек не е лесен, с него може понякога да се прекали и тогава от лек става проблем. Това не намалява същината на посланието – да пазим като най-драгоценно нещо свободата на страната си, свободата на всеки гражданин в нея, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Водещи новини

Времето