Сенатът на Белгия беше домакин на конференция, посветена на 130-та годишнина на Търновската конституция

Сенатът на Белгия беше домакин на конференция, посветена на 130-та годишнина на Търновската конституция

Сенатът на Белгия беше домакин на конференция, посветена на 130-та годишнина на Търновската конституция


30 март 2009 г.


Текстовете от Търновската конституция за основните права на гражданите в обществото показват ясната връзка на българския основен закон с белгийската конституция от 1831 г. Това заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински на 30 март 2009 г. на Конференция в Сената на Белгия, посветена на 130-та годишнина на Търновската конституция.

Председателят на парламента цитира професор Георги Близнашки, според който редица положения от белгийската конституция, свързани не само с основните права и свободи на гражданите, но и с формата на държавно управление, са реципирани пряко или опосредено – т.е. чрез позоваване на други европейски конституции от ХІХ век – при подготовката на българския конституционен текст. Георги Пирински подчерта, че особеното значение на белгийската конституция е, че тя е първата писана конституция на европейския континент, която по форма и съдържание има парламентарен характер и се основава на принципа на националния суверенитет, намиращ израз във формулата, че „всички власти произтичат от нацията”.

Темата на конференцията в белгийския Сенат беше "Съюзът прави силата. Сравнителен анализ на конституциите на Белгия и България. Белгийската Конституция - модел за българската". Инициатори на форума са сенаторите Хуго Вандерберге и Франсис Делпере, професори в най-старото висше учебно заведение на Белгия - Католически университет в Льовен.

Във встъпителното си слово председателят на Сената на Белгия Арман дьо Декер припомни как се е родила през 1831 г. Конституцията на Белгия. Тя е била подготвена за няколко дни от двама млади юристи и е призната като една от най-прогресивните за времето си в Европа.

"Наследството на миналото" и "Перспективите на утрешния ден" бяха темите на двата панела на конференцията. Изказвания направиха професорите от Софийския университет Георги Близнашки и Димитър Токушев, инициаторите на колоквиума Хуго Вандерберге и Франсис Делпере и професор Филип Лово, който преподава в Свободния университет на Брюксел и в Парижкия университет. Във форума участваха белгийски парламентаристи, дипломати и журналисти.

На конференцията бяха раздадени копия на белгийската Конституция от 1831 г. и на Търновската конституция на български и на френски език.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински разговаря преди началото на форума с председателя на Сената на Белгия Арман дьо Декер. Те са обсъдили широк кръг въпроси, сред които предстоящите през тази година избори за Европейски парламент.

Водещи новини

Времето