В Народното събрание бе обявено началото на тазгодишната кампания „Да засадим дърво”

В Народното събрание бе обявено началото на тазгодишната кампания „Да засадим дърво”

В Народното събрание бе обявено началото на тазгодишната кампания „Да засадим дърво”

25 март 2009 г.

На пролетно тържество в Народното събрание беше обявено началото на тазгодишната кампания „Да засадим дърво”. Организатори на традиционния празник, която се състоя в Клуба на народния представител на 25 март 2009 г., бяха парламентарната Комисия по околната среда и водите, Министерството на околната среда и водите и Държавната агенция по горите.

Основният апел е отново всички да се включат заедно в кампанията за залесяване. Едва ли има по-блага вест от тази, че инициативата има ценно развитие днес, заяви в приветствието си председателят на Народното събрание Георги Пирински. Началото е успешно и обещава поредица от такива действия, допълни той. Председателят на парламента подчерта, че депутатите от Комисията по околната среда и водите имат съзнанието за общонационални каузи, на които всеки трябва да служи, без значение от политическата принадлежност.

В тържеството в Народното събрание участваха ученици от училище "Алеко Константинов" – Луковит, които през миналата година са засадили 8 декара или 2 000 дръвчета, от 144 СОУ "Народни будители" - София, и училище "Васил Левски" – Бяла Слатина, които също са били активни участници в кампанията. Децата подариха на председателя на парламента икона на Св. Георги.

Лице на кампанията тази година е народната певица Валя Балканска, а сред гостите бяха музикантите Елица Тодорова и Стоян Янкулов.

В Клуба на народния представител беше открита и изложба, направена изцяло върху рециклирана хартия – "Поклон на теб, природо". Тя е организирана от Националния литературен музей. Тази изложба е необходимо пътуване на словото сред природата, отбеляза председателят на Комисията по околна среда Георги Божинов.

По-късно в градинката пред Народното събрание председателят на парламента, председателят на Комисията по околната среда и водите и народната певица Валя Балканска откриха паметна плоча „Да засадим дърво”.

Началото на Националната кампания беше дадено на 20 март 2008 г. в Народното събрание. Тогава бе отправен апел да се присъединят към нея народните представители, областните управители, както и кметовете на всички общини в страната. Най-активни в кампанията през 2008 г. бяха учениците и студентите.

Времето