Има достатъчно време за промени в изборните закони, които да изключат недопустими явления като манипулирането с изборните списъци, заяви Георги Пирински в предаването „Преди всички” на БНР

Има достатъчно време за промени в изборните закони, които да изключат недопустими явления като манипулирането с изборните списъци, заяви Георги Пирински в предаването „Преди всички” на БНР

Има достатъчно време за промени в изборните закони, които да изключат недопустими явления като манипулирането с изборните списъци, заяви Георги Пирински в предаването „Преди всички” на БНР

24 март 2009 г.

Водещ: На извънредно заседание днес парламентът ще обсъжда изборното законодателство. Предполага се, че днес депутатите ще свършат поне част от онова, което не успяха да свършат в петък, на 20 март, а не успяха тогава, защото 58 % от депутатите избягаха от работа. Тогава председателят на Народното събрание Георги Пирински се ядоса и се закани, че ще санкционира тези от тях, които по неуважителни причини не са били в залата. Добро утро, г-н Пирински.

Георги Пирински: Добро утро.

Водещ: Г-н Пирински, сега ще ви задам един въпрос, който е ужасно банален, обаче хората си го задават често, повярвайте ми. Сигурно и вие знаете какво ще се случи в една фирма, ако един ден повече от половината й работници не се явят на работа, а в останалите дни всеки идва, когато си реши за по малко – или фирмата ще фалира, или работниците ще бъдат уволнени. Това проектирано върху Народното събрание как би следвало да изглежда?

Георги Пирински: В петък Народното събрание обсъди изборните поправки в законодателството, свързани с евроизборите. Това, което не се случи, беше, че при поименната проверка, която направих, се оказа, че няма достатъчен кворум от 120 души, които да гласуват, както изисква и Конституцията. Затова днес предстои да се извърши гласуването, като отново ще направя проверка в началото на пленарното заседание.

Водещ: А вие установихте ли вече...

Георги Пирински: Държа да има такива проверки, за да се гласуват тези закони с точния брой народни представители, които да отговарят на числото, което се изписва на таблото. Тъй като, съгласете се, ние тук приемаме законодателство, което ще послужи за правилата, по които ще се извършат самите избори.

Водещ: Така е – и е много важно.

Георги Пирински: И трябва всеки да разбере, че ако ние искаме да сме достоверни, когато призоваваме да няма купуване на гласове, да бъде прозрачен процесът, да няма фалшиви списъци на избирателите, обезателно самите закони, самите правила, които приемаме, трябва да ги приемем така, както повеляват Конституцията и правилникът.

Водещ: Установихте ли вече каква част от депутатите не са били в залата в петък по неуважителни причини?

Георги Пирински: По правилата на парламента всеки, който е в командировка, болен или има друга уважителна причина, депозира съответния документ в канцеларията на Народното събрание. Такива има от седем народни представители. Веднага трябва да ви кажа, че това, че в момента не са били в пленарна зала, не означава, че една част от народните представители не са били в парламента на този ден. Защото някои, които не участваха в гласуването, участваха в дебатите. Но в случая аз държа наистина да се приложи правилникът и да бъдат наложени санкции на народните представители.

Водещ: Колко депутати ще бъдат санкционирани?

Георги Пирински: Ще трябва да видя точната бройка. 102, както знаете, бяха обявени, че присъстват, 112 се оказа, че присъстват, 112 се оказа в коректната преценка, която направихме на списъците, че всъщност са били в пленарната зала. Тоест, осем са отсъствали. Да, осем не са достигали да се постигне кворумът от 120. Така че, от тези, които отсъстваха, очевидно към 121 ще бъдат санкционирани.

Водещ: Г-н Пирински, как това поведение на народните представители ще се отрази на процеса на обсъждане и приемане на изборното законодателство, защото всички като че ли са единодушни, че вече почти безнадеждно сме закъснели за същински промени?

Георги Пирински: Що се отнася до времето, има достатъчно време да се направят най-важните корекции, които са наложителни, и е важно да се чуе и да се разбере от гражданите, че има достатъчно съгласие между всички парламентарни групи да се направят промените, които да изключат манипулирането с изборните списъци и тези наистина недопустими явления на купуване на гласове – било за отделни народни представители, било даже на цели секции.

Водещ: Ако това е основният бич на нашите избори, кое от предложенията по същество според вас работи в тази посока – да се пресече това явление?

Георги Пирински: Например за списъците в повечето предложения има идеята те да съдържат само имената и при самото гласуване да се записват ЕГН-та и данните от личната карта на гражданина, което само по себе си изключва предварителното вписване на потенциални избиратели. Така че, това е едно работещо решение и по него има достатъчно съгласие.

Водещ: Достатъчно съгласие.

Георги Пирински: Да.

Водещ: Кое от другите предложения от Ваша гледна точка, кои да кажем, не в единствено число, от другите предложения от ваша гледна точка са предложения, които по никакъв начин не бива да бъдат подминавани и на всяка цена трябва да бъдат приети и то с консенсус?

Георги Пирински: Очевидно е, че трябва да има достатъчно сигурност, че купуването на гласове ще бъде строго следено и санкционирано, че предварително ще трябва да има достатъчно ясно заявено като норма на законодателството, че всеки, който бъде уличен в такава дейност, ще носи наказателна отговорност. Има различни предложения за засилване на тази наказателна отговорност и за повишаване на степента на разкриваемост на такива явления.

И тук трябва да се разбере, че преодоляването на тази тежка деформация на гласуването предполага една много активна гражданска позиция и активност. В това отношение е добре, че в заседанието на временната комисия, която работи по изборните закони, участват и представителите на гражданските структури, които бяха най-активни в лансирането в обществото на тези идеи и предложения и публичния контрол върху изборния процес.

Водещ: Сега нещо друго да ви попитам. Много говорене се натрупа около въвеждането на мажоритарния елемент. Появиха се напоследък включително и тези, че БСП предлага въвеждането на мажоритарен елемент с надеждата опозицията услужливо да откаже да има такъв елемент. Мислите ли, че ще имаме успех в тази посока преди тези избори?

Георги Пирински: Във всички законопроекти има едни или други варианти на мажоритарност, в повечето, разбира се, в рамките на пропорционалните листи, които да се подреждат и от избирателите. Това, което предложи БСП като 58 едномандатни райони, е един много ясен знак и предложения за сериозните намерения на БСП да въведе такъв елемент. Остава да видим доколко ще има подкрепа за него.

Водещ: Днес ще гледате на първо чете и проект за избирателен кодекс, внесен от депутатите Абаджиев, Николова и Капон. Има ли шанс за тези избори, които идват, да имаме Изборен кодекс, който да регламентира всички видове избори или и този път разглеждането му ще е формално, защото знаем, че от години наред законопроекти за избирателен кодекс събират прах в парламента?

Георги Пирински: И самите вносители на кодекса в заседанията на Временната комисия, което личи и от доклада, са отчели, че очевидно няма време за изцяло нов избирателен кодекс и те самите са предложили от нормите в него да извадят онези, които се считат за най-актуални и между първо и второ четене да ги внесат евентуално като свои предложения.

Но пак бих искал да е ясно, че има нужда от тези промени, за които говорим с вас – и за прозрачен процес, и за изключване на купуване, и за достатъчно ясен мажоритарен елемент, които наистина да дадат на гражданите достатъчно увереност, че ще участват в едни честни, справедливи и свободни избори. И за тези поправки има време. И затова е добре да се проследи как върви дискусията и наистина хората да бъдат информирани за тези промени, които бъдат направени.

Водещ: Поне досега аз не съм чула разумен човек, който да оспорва необходимостта от промените, които да пресекат и купуването на гласове, да станат ясни и по-почтени изборите. Няма смислен човек, който би могъл да отрече тази необходимост. Обаче като човек, който ръководи този процес, защото вие сте председател на Народното събрание, кажете ми, и така може би да завършим нашия разговор, изразихте надежда, че ще бъдат приети необходимите промени, как си обяснявате обаче факта, че толкова много закъсняваме и участваме в този сюжет години наред преди всички избори. Ако човек надзърне в интернет и пет минути се порови, ще види как преди всички избори, две години преди тях всички партии започват да се заканват ще променят изборното законодателство и все се случва в последния момент едно бързане и едно съмнение, че се правят промени, ,годни само на някого.

Георги Пирински: Зависи от волята на парламентарните групи. Както знаете, дневният ред се определя от парламентарната зала в резултат на гласуване и тук трябва да има достатъчно добра и подготовка, и съгласуване между парламентарните групи, за да се отиде към едни общо приети, както казвате, безспорни промени. И за мене поне въпросът е в това, че в самите партии, парламентарните групи трябва достатъчно ясно и убедено да се възприемат определени общи за страната и общи за държавата приоритети, които засега в редица случаи стават жертва на по-тясно партийни съображения. И в този баланс между търсенето на своя партиен интерес и служенето на общия, националния имаме още какво много да работим.

Водещ: Така да завършим – имаме още какво да работим в търсенето на баланс между общонационалния и тяснопартийния интерес. Благодаря ви за това участие в „Преди всички”. Председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Водещи новини

Времето