Среща на Георги Пирински с председателя на Държавното събрание на Естония

Среща на Георги Пирински с председателя на Държавното събрание на Естония

Среща на Георги Пирински с председателя на Държавното събрание на Естония

19 март 2009 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 19 март 2009 г. председателя на парламента на Естония г-жа Ене Ергма. Естонска парламентарна делегация е на двудневно официално посещение в България по покана на Георги Пирински.

В срещата участваха председателят на Групата за приятелство България – Естония Борислав Владимиров, народните представители Надя Антонова, Янко Янков, Елеонора Николова.

На разговора председателят на Народното събрание изрази увереността си, че сътрудничеството между България и Естония и по парламентарна линия ще даде принос в развитието на отношенията между двете страни. Той отбеляза, че по широк кръг въпроси – от ядрената енергетика до контрола върху публичните финанси, има поле за обмен на опит и информация.

Георги Пирински подчерта, че в условията на световната икономическа криза се налага да се търсят нови решения. Обществата ни са изправени пред сериозни вътрешни предизвикателства, свързани с функционирането на институциите, демократичния ред, борбата с организираната престъпност и корупцията, контрола върху усвояването на еврофондовете, каза Георги Пирински. По думите му укрепването на Европейския съюз е жизнена необходимост.

Председателят на Държавното събрание на Естония изрази удовлетворението си от възможността да посети България начело на парламентарна делегация, което по думите й ще даде нови импулси за развитието както на двустранните отношения, така и на партньорството на двете страни в рамките на Европейския съюз.

Председателят на парламента на Естония направи обръщение към Народното събрание в пленарната зала на българския парламент. В него г-жа Ене Ергма посочи, че в свят, разкъсан от конфликти в различни горещи точки и икономически кризи, силна и обединена Европа е балансираща сила. Както големите, така и малките държави – членки трябва да покажат солидарност в по-голяма степен и да проявяват взаимна грижа, отбеляза тя. По думите й в интерес на ЕС е да има обща енергийна политика и да се подобри сигурността на енергийните доставки.

Естонските парламентаристи се срещнаха и с членовете на Комисията по външна политика.

В програмата на  г-жа Ене Ергма  са включени срещи с президента Георги Първанов и с вицепремиера Емел Етем. Гостите ще разговарят с председателя на БАН акад. Никола Съботинов и със сътрудниците от Института по астрономия към БАН.

На 20 март 2009 г. председателят на парламента на Естония г-жа Ене Ергма и водената от нея делегация ще бъдат във Велико Търново, където ще се срещнат с кмета на града Румен Рашев. По-късно те ще посетят и град Габрово и ще разговарят с кмета Томислав Дончев.

Водещи новини

Времето